26. sep.
kl. 19:00–23:30

En nordnorsk, leken og grensesprengende teaterforestilling! Har du ikke sett Peer Gynt, er det å tide nå! Har du sett det tidligere kan vi tilby stykket i en helt ny drakt, med Nordnorsk vri. Alle burde se Peer Gynt en gang i livet – og nå har du sjansen!

Meld meg på

Beskrivelse

På 1800-tallet hadde dramaene til Henrik Ibsen et lanseringshysteri som var fullt på høyde med det vi ser i dag når det kommer nye iPhoner. Henrik Ibsen er i dag den mest spilte dramatikeren i verden etter William Shakespeare. Peer Gynt er et dramatisk diktepos med musikk av Edvard Grieg. Det er det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene, og blir fremdeles spilt over hele verden, både i klassisk nasjonalromantiske og i kunstnerisk eksperimentelle oppsetninger. Dikteposet er språklig mesterlig, inneholder komplisert psykologi og rik symbolikk, men har likevel en lett tilgjengelig ytre handling.

Teateret selv sier:

Når Peer er en kvinne

Tolkningene av Ibsens mest kjente stykke er mange, men temaene er universelle og eksistensielle. Og da spiller det jo ingen rolle om rollen som manifesterer det hele – Peer – er en mann eller en kvinne? Peer Gynt er et fantastisk eventyr, så utrolig rikt på handling.

– Peer Gynt er en fantastisk historie. Den er ekstremt fantasifull, har lekne karakterer, en fascinerende antihelt som vi heier på og en universell tematikk som griper mange, sier regissør Eline Arbo. Når den tidløse klassikeren settes opp på Scene Vest, flyttes handlingen fra Gudbrandsdalen til Nord-Norge og karakterene snakker nordnorsk. Peer reiser i et lekent og fantasifullt, litt trashy og til tider kaotisk univers. Jentefuten Peer er byttet ut med mennesket Peer, spilt av to kvinnelige skuespillere. Et naturlig valg, mener regissør Eline Arbo som kjenner seg igjen i Peers søken etter sine røtter. -

Noen handlingselementer er gitt i stykket, som at Peer har en mor, og en far som er død. At Solveig er en ung kvinne. Men samtidig er de mange reisene han gjør noe like godt en kvinne kan gjøre i dag. Og Peer er en ekstrem karakter – også for en mann.

Sprenger alle grenser

– Peer sprenger alle tabu og grenser som er. Han kommer ubedt i bryllup og svindler folk på reise. Han lyver som om han ikke gjør annet, til og med til sin egen mor. Han gjør grenseløse ting og er profet og bedrager på samme tid. For hvem stjeler en brud? I dag er vi klar til å se en kvinne gjøre det, sier Guri Johnson, som spiller den eldre Peer.

Oppi alt dette stiller Peer seg de samme spørsmålene han alltid har stilt: Hvem er jeg? Hvem ønsker jeg å være? Hvor hører jeg til?

Musikken er nykomponert av tromsømusikeren Jakob Janssøn Hauan.

I forkant av stykket får vi i Tekna et lite kvarter med «Peer Gynt for dummies» slik at vi får mer ut av stykket. Denne introen foretas av HT. Stykket varer i underkant av 3 timer inkludert 20 minutters pause. Vi vet at tidligere oppsetninger har vart opp til 5 timer så dette er en komprimert versjon. Etter forestillingen får vi forsyne oss av deilig tapas. I år skal vi sørge for at serveringen blir mer strømlinjeformet.

NB! Max 1 ledsager/venn !