21. sep.
kl. 18.00–19.00
Streaming, VIDEO

Hør om små, modulære kjernereaktorer, teknologien og deres mulige påvirkning på verdens energilandskap. Hvilke utfordringer finnes, og er dette noe for Norge?

Meld meg på

Beskrivelse

Små, modulære reaktorer, såkalt SMR, er et samlebegrep for en rekke varianter av kjernekraftverk i størrelsesordenen 100 MWe, til motsetning fra konvensjonelle kjernekraftverk i størrelsesordenen 1000 MWe.

Ved å redusere størrelsen på kraftverkene søker SMR-utviklere å nyttiggjøre moderne produksjonsteknikker, forenklet transport og konstruksjon, i tillegg til stordriftsfordeler ved serieproduksjon. Resultatet proklameres å være kortere byggetid, betydelig lavere kostnader og langt flere bruksområder enn i dag. Slik representerer SMR-bølgen potensielt disruptive innovasjoner som kan bidra massivt til reduserte klimagassutslipp og med neglisjerbare fotavtrykk relativt til andre lavutslippsteknologier.

I foredraget vil SMR-teknologier og deres mulige påvirkning på verdens energilandskap belyses ytterligere. Foredraget vil også bevege seg inn på hvilke utfordringer som gjenstår før teknologienes fulle potensial kan realiseres, og om vi også kan forvente å se noe til norske SMR-er i de kommende tiår.

Om foredragsholderen:

Steffen Oliver Sæle er sivilingeniør i brannteknikk. Han er styremedlem i naturvernforeningen Klimavenner for kjernekraft.

Praktisk informasjon

Dette er et digitalt arrangement. Lenke til sendingen blir sendt ut til påmeldte deltakere samme dag.