19. nov.
kl. 18:00–20:00
Elkem Carbon AS Avd Carbon, KRISTIANSAND S

Velkommen til bedriftsbesøk hos Elkem på Fiskå i Kristiansand. Det blir spennende foredrag om sirkulær økonomi og litium-ion batterier.

Meld meg på

Beskrivelse

Vi møtes utenfor porten til Elkem klokken 18:00. Her er det gode parkeringsmuligheter. Vi holder på til cirka klokken 20:00.

Program

  • Foredrag av Ronny Gløckner: Towards circular economy for PV the industry – making shit shine

Solcellebransjen sliper og kutter bort mer enn en tredjedel av de 500 000 tonn som brukes av solcellerent silisium hvert år. Dette blir et fint silisiumpulver med partikler med diameter på mindre enn en mikrometer = en tusendels mm og kommer i hovedsak fra prosessen med å lage de tynne skivene som skal bli solceller. REC Solar er det eneste selskapet i verden som nå har løst dette i industriell skala. REC Solar bygger et anlegg for å ta finstoffet tilbake til solcellerent silisium og hever dermed verdien på noe som i beste fall går som lavverdi produkter inn i annen metallurgisk industri – i verste fall på deponi. Dette er sirkulær økonomi i praksis og kan være en «game-changer» for bransjen.

  • Foredrag av Gunstein Skomedal: Fra karbonutslipp til karbonprodukt - avanserte materialer for litium-ion batterier

Litium-ion batterier er (i tillegg til solceller) den viktigste muliggjørende teknologien i overgangen til et elektrifisert samfunn kun basert på fornybare energikilder. Vi er allerede svært avhengig av teknologien, men hva vet vi egentlig om det og hva det består av? En av hovedbestanddelene er laget av karbon og blir i disse dager utviklet ved Elkem Carbon i Kristiansand med mål om industriell produksjon i løpet av få år. Vi skal i løpet av kvelden ta fra hverandre batteriene, se på hva annet det består av, og hva det vil bestå av i fremtiden. Og ikke minst, snakke om Norges rolle i batterienes verden

Omvisning på Elkem Pilot og batterilab


MNT Forum – forum for matematikk, naturfagene og teknologi. Målgruppen er MNT-lærere i videregående skole og ungdomsskole.

Arrangører:

Tekna, Tekna Realistene, NHO Agder, Norsk Industri, Vest-Agder fylkeskommune og Universitetet i Agder.

Finn frem:

Oppmøte utenfor porten til Elkem på Fiskå, gode parkeringsmuligheter

Andre kurs og arrangementer innenfor dette emnet:

Energi og klima

Teknas CO2-konferanse 2020

14.–15. jan. 2020

Energi og klima

Brannforum 2020

4.–6. feb. 2020

Energi og klima

Vern og kontrollanlegg 2020

9.–11. juni 2020