Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av flere kontormedarbeidere med ansiktsmasker som deler ut julegaver til hverandre
KOMPETANSEGLEDE: Julegaven trenger ikke å være fysisk i år.

Kursinnsikt

Nå bør du være en god lytter

Publisert: 10. des. 2020

Hjemmekontor og pandemi er tøft, derfor er det viktigere enn noensinne å lytte til hvordan andre har det.

COVID-19 har påvirket oss alle. Noen har aldri vært mer effektive, eller hatt en bedre arbeidshverdag enn med hjemmekontor. Andre kjenner på ensomhet, manglende motivasjon, redsel, sinne, frustrasjon og angst eller depresjon.

– Nå begynner vi å kjenne på at vi har holdt på i ti måneder. Vi må forvente at det kommer til å bli mye slitasje og stresslidelser i vinter, og jeg tror produksjonsevnen kommer til å bli redusert, forteller psykolog og daglig leder Rune Stuvland ved Senter for Stress og Traumepsykologi.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at folk var mindre glade, mindre fornøyde med livet og mer bekymret etter den første uken med nedstengning i mars, enn i dagene før.

Ut og møte folk

Hvis man merker at en kollega begynner å trekke seg tilbake, stadig skrur av bildet når det er videomøte eller på annet vis tar avstand fra arbeidsfellesskapet, kan det hende at vedkommende sliter psykisk. Da gjelder det å ta kontakt, oppfordrer Stuvland.

– Vi har alle litt ansvar, og når man merker at noen ikke har det greit, må man gripe inn, sier psykologen.

Han råder arbeidsledere til å ha jevnlig kontakt med arbeidstagerne sine. Ikke bare gjennom videomøter på Zoom eller Teams, men også møter ansikt til ansikt.

– Gå en tur sammen. Sett dere ned og snakk sammen. Ikke om arbeidsoppgaver, men om hvordan man har det personlig, understreker Stuvland.

Og det aller viktigste man som kollega, arbeidsleder, venn eller bekjent kan gjøre i disse dager, er å ta seg tid til å lytte.

– Vi er veldig glade i å gi råd og si ting, men det hjelper ikke å råde en utslitt person til å ta mer pauser, gå mer tur eller finne en hobby, forklarer psykologen.

For flink på hjemmekontor

For ti måneder med pandemi har tært på oss alle. Stuvland sammenligner nedstengingen i mars med å reise på telttur - det var noe nytt og annerledes. I juni lettet tiltakene, og sommerferien i juli foregikk nesten som normalt.

– Men det ble blåmandag i august, og definitivt blåmandag i november. Nå begynner tiden å tære på. I tillegg til utfordringer med hjemmekontor, kan det være bekymringer for smitte og jobb, sier han.

Stuvland mener folk er for flinke på hjemmekontor, og at mange har problemer med å skille jobb og fritid.

– Grensene viskes ut for å ta vare på seg selv, og folk blir utbrente.

Søk hjelp

En god prat er alltid hyggelig, men noen ganger trengs det mer. Da bør man oppsøke profesjonell hjelp, og ta kontakt med offentlige helsetjenester eller bedriftshelsetjenester.

Stuvland understreker at en leder ikke kan vurdere om en person trenger psykisk hjelp eller ikke, men det er lov å vurdere om det kan være lurt. Er man i tvil, bør man oppfordre vedkommende til å ta kontakt med profesjonelle.

Og kjenner man at man trenger det, skal man aldri være redd for å spørre om hjelp.

– Vi må bygge ned det stigmaet at det er galt å søke hjelp når det er vanskelig. De spisseste innsatsmannskaper, som brannmenn og politi, prater alltid sammen etter en tøff dag på jobben. De kaller det debriefing. Og hvis de trenger det, ringer de psykologen. Det er prosedyre. Er du med i en bilkræsj, får du oppfølging av psykolog og helsepersonell, kommenterer Rune Stuvland.

Lite slår delt kompetanseglede. Sjekk utvalget av kurs og konferanser du kan glede dine ansatte med her!

Les også