23. mai
kl. 09.00–13.00
Microsoft Teams, Nettbasert

Git og GitHub er det mest populære verktøyet for versjonskontroll i dag og forenkler samarbeid med andre om å utvikle store og små applikasjoner.

Meld meg på

Har du en fil som heter rapport3_ny5_nyere.txt på harddisken din? Å kopiere en fil og gi den et nytt navn, gjerne nummerert, er en godt innarbeidet form for versjonskontroll. Det gir deg en trygghet om at du ikke ødelegger noe du eller andre har jobbet med tidligere. Og om noen spør etter en tidligere versjon av rapporten kan du alltid finne igjen rapport3_ny2.txt eller kanskje rapport2_2022.txt.

Programmerere har brukt versjonskontrollsystemer (VCS) til å håndtere endringer siden 1980-tallet. Lenge var disse systemene komplekse og tungvinte, og bruken var derfor begrenset. Git er nå det mest populære systemet for endringshåndtering. Det er fortsatt et komplekst og kraftig verktøy, men fordelene med å lære seg Git blir stadig større.

Git og plattformer som GitHub gir deg muligheten til å spore endringer på tvers av mange filer. Du kan dele dine prosjekter med andre, enten privat eller i full offentlighet. Systemet er en viktig brikke innen Open Source hvor fremmede samarbeider om å utvikle store og små applikasjoner.

Dette kurset vil gi deg en innføring i hvordan Git og GitHub fungerer. Du vil lære hvordan kan ta i bruk Git og GitHub i din egen hverdag. Først vil du lære hvordan Git sporer endringer og hvordan dette kan være nyttig, til og med i prosjekter hvor du jobber alene. Deretter blir du kjent med samarbeidsfunksjonaliteten i Git og Git.

Praktisk informasjon

Omtrent en uke før kurset vil du få tilsendt en innledende oppgave som inkluderer instruksjoner på hvordan du installerer en Git-klient og hvordan du lager en GitHub-bruker. Det forventes at du gjør oppsettet og jobber gjennom oppgaven på forhånd. Enkel støtte gis til deltagere som opplever problemer med installasjonen eller oppgaven.

Forkunnskaper

Ingen forkunnskaper om Git eller GitHub er nødvendig.

Læringsutbytte

 • Lær om versjonskontroll og når er det nyttig
 • Bruk Git til å spore egne endringer og gå tilbake til tidligere versjoner av dine filer
 • Samarbeid med andre ved å dele filer gjennom GitHub
 • Få innsikt i hvordan Open Source fungerer og hvordan du kan bidra

Målgruppe

Git er mest effektiv når den håndterer rene tekstfiler som for eksempel kildekode. Du håndterer slike filer i det daglige. Du ønsker å lære mer om hvordan du kan håndtere egne endringer på en trygg måte eller hvordan du kan samarbeide med andre på disse filene. Du er nysgjerrig på hvilke fordeler du kan oppnå ved å innføre versjonskontroll i arbeidsflyten din.

Meld meg på
Se program

Skriv ut

Husk å være pålogget før kursstart kl. 0900.

09.00 - 13.00

Velkommen til nettkurs i Git og GitHub

Program for dagen:

Motivasjon: Hva er versjonskontroll og hvorfor er det nyttig?

Backup og sporing av endringer: Grunnleggende Git
– Oversikt over tilgjengelige verktøy
– init, add, commit, checkout
– Hvilke filer monitoreres av Git?

Deling og samarbeid med andre: GitHub
– Oversikt over GitHub
– clone, pull, push
– Alternativer til GitHub

Arbeidsflyt i Git og GitHub
– Trygt samarbeid med kolleger og fremmede
– branch, switch, rebase, reset
– Tilbakemeldinger (code reviews) og bidrag (pull request)

 • Geir Arne Hjelle

  Content Creator/Head of Content Direction

  Real Python

  Geir Arne Hjelle jobber med programmeringsartikler og -kurs på nettstedet Real Python. Han har drevet med programmering lenge og har skrevet Pythonkode siden 2012. Tidligere var han konsulent innen dataanalyse og maskinlæring for Amesto Nextbridge.

  Geir Arne har variert erfaring med data analyse innenfor forskjellige problemstillinger som strømmarkeder, satelittposisjonering, bildeanalyse og generell maskinlæring. Han deltar også i Lær Kidsa Koding hvor han blant annet har utviklet oppgaver, holdt kodekurs og arrangert hackathons.

Andre kurs og arrangementer innenfor dette emnet: