1.–2. feb. 2023

En digital tvilling er en digital kopi av noe som eksisterer i virkeligheten. Det kan være fysiske gjenstander, prosesser, steder eller systemer.

Meld meg på

På dette kurset lærer du hvilke muligheter og konkurransefordeler bruk av digitale tvillinger gir. Du lærer hva som skal til for å komme i gang med bruk av digitale tvillinger i egen virksomhet. Du trenger ikke store, avanserte systemer for kunne dra nytte av alle fordeler konseptet digitale tvillinger gir.

Hva er en digital tvilling:

En digital tvilling er en virituell fremstilling av noe som eksisterer i virkeligheten. Det kan være fysiske gjenstander, prosesser, steder eller systemer. Data utveksles mellom det reelle objektet og den digitale tvillingen. Den digitale tvillingen utnytter dataen til analyse og maskinlæring og lærer av den fysiske virkeligheten.

Den enkleste versjonen er bruk av et dashboard på en PC. Men, du kan også bygge kompliserte 3D modeller med detaljerte sanntidsdatamodeller og alt hva det krever av ressurser.

Fordeler ved bruk av digitale tvillinger:

Den digitale tvillingen lærer hele tiden av den fysiske virkeligheten – ofte i sanntid. Dette er den store fordelen med bruk av digitale tvillinger. Den kan dermed spare deg for store kostnader og arbeid ved uttesting av nye strategier, prototyper, fremtidige hendelser, analysere tidligere resultater, overvåke prosesser og hindre eller varsle om kritiske hendelser. Den effektiviserer, reduserer kostnader og lager bedre produkter og tjenester.

For eksempel så kan digitale tvillinger forutse behover for vedlikehold før det er for sent. De kan brukes til å modellere prosesser og hjelpe deg å identifisere ineffektive hendelser og rette opp feil i en verdikjede. De kan hjelpe til med å optimalsiere kundeopplevelser, de er supre å bruke i uttesting av nye strategier og "what-if-" analyser, de kan redusere kostnader og tidsbruk ved virituell prototypng.

Læringsutbytte:

Du får innblikk i hvordan digitale tvillinger kan passe inn i ulike forretningsmodeller, hvordan de skaper verdi og hva det vil kunne koste.

 • Du vil få et innblikk i hvordan en digital tvilling kan påvirke omsetningen
 • Du får en nyttig oversikt over teknologien som ligger bak fysikk-baserte digitale tvillinger.
 • Du vil lære å skille mellom prosjekter som passer seg for digitale tvillinger, og hvilke som ikke gjør det.
 • Du vil forstå hvordan du kan kombinere data-basert analyse med fysikk-basert analyse og hvordan du kan gjøre nøyaktige prediksjoner basert på selv veldig små datamengder.
 • Du vil få forslag på praktiske next-steps du kan gjøre om du ønsker å lage din egen digitale tvilling.

Hvilke branjser og virksomheter er digitale tvillinger aktuell for:

Selskaper innen olje og gass-luftfart og bilindustrien bruker digitale tvillinger i sine arbeidsmodeller. Men, bruksområdene for digitale tvillinger utvides stadig, etter hvert som teknologien utvikler seg. Bransjer som bygg- og anlegg, eiendom, bank- og finans, helsesektoren, samferdsel og infrastruktur, smarte byer, energi og prosessindustri er høyaktuelle for bruk digitale tvillinger. Digitale tvillinger brukes også innen forskning,

Undervisningsform:

Kurset består av forelesninger, oppgaver, casepresentasjoner og diskusjoner. Casene og opgavene tar utgangspunkt i reelle situasjoner for å være så matnyttige som mulig.

Målgruppe:

Kurset passer for deg som er nysgjerrig på digitale tvillinger og hvordan de fungerer. Det vil ikke gå i detaljer om hvordan man rent konkret programmerer en digital tvilling, men er et utmerket sted å begynne for virksomheter som på sikt vurderer å gjøre dette eller som mangler overblikk over hvordan man kommer videre fra prototypen. Det passer også for deg som vil lære mer om digitale tvillinger generelt.


Meld meg på

Se program

Les mer om Digitale tvillinger her:

Les om hvordan EU skal lage digitale tvillinger av jordkloden:


Dette er et Tekna Premium-kurs utviklet i tett samarbeid med våre dyktigste fageksperter.

Les mer om Tekna premium her!

Avbestillingsregler

Skriv ut

DAG 1

09.00 - 09.30

Registrering, kaffe, te og lett frokost

09.30 - 09.35

Velkommen til kurs med praktisk info

Agenda

 • Modul 1:
  Hva er en digital tvilling – definisjoner, bruksområder og fremtidsutsikter

 • Modul 2:
  Tvillinger og teknologier - hvilke teknologier brukes og hvilke fordeler og ulemper har de?

16.00

Slutt kursdag 1

DAG 2

09.00

Oppstart kursdag 2

Agenda

 • Modul 3:
  Tvillinger og konkurransefortrinn - hva skal til for at tvillinger differensierer bedriften?

 • Modul 4:
  Selskapsstrukturer og tvillinger - hvordan selskapsstrukturer påvirker tvillinger.

 • Modul 5:
  Veien videre - handlingsplan og next steps

16.00

Kurs slutt - takk for nå og vel hjem!

Praktisk informasjon

Det vil bli lagt inn jevnlige pauser underveis. Lunsj 1 time begge dager fra kl. 1130 - 1230. Kursdokumentasjon og kursbevis sendes elektronisk i etterkant av kurset.

 • Phillip Kjeldsen

  Technical Consultant

  EDR & Medeso AS

  Phillip Kjeldsen er utdannet sivilingeniør i mekanikk fra Danmarks Tekniske Universitet i København. Han jobber nå hos EDRMedeso med både design, programmering og implementeringer av digitale tvillinger.

  Kjeldsen har erfaring fra flere digitale tvilling-prosjekter og vil på kurset blant annet bidra med teknisk fokus og gi deg som deltaker verktøy for hvordan du kan planlegge og designe en digital tvilling. Han vil også gi deg innsikt i fullførte fullskala Digitle Tvilling-prosjekter virksomheten hans har utført.

Andre kurs og arrangementer innenfor dette emnet: