14. des.
kl. 11.00–15.00
Microsoft Teams, Nettbasert

Kunstig intelligens (KI) brukes på stadig flere nye områder, og nye EU-reguleringer for kunstig intelligens er forventet å komme i 2024. Denne digitale workshopen er et introduksjonskurs til ansvarlig bruk av KI for å forberede nødvendige endringer for å etterleve fremtidige reguleringer.

Meld meg på

I likhet med GDPR, vil de nye EU-reguleringene også påvirke norske bedrifter og organisasjoner. Kurset vil heve din kompetanse på hvilke etiske konsekvenser bruk av KI kan ha på samfunnet og individer, og hvordan slike konsekvenser kan påvirke ditt firmas merkevare.

 • Del 1 av kurset vil gi innsikt i årsakene og mulige løsninger på en av de mest utbredte etiske utfordringene med KI, nemlig diskriminering.
 • Del 2 av kurset vil gi deg en oversikt over de kommende EU-reguleringene (EU AI Act) og hva du kan gjøre allerede nå for å forberede din virksomhet på å etterleve kravene. I del 3 får du veiledning om hvordan du kan implementere det du har lært i din organisasjon.

Dette lærer du:

 • Få innblikk i fremtidige utfordringer og trender rundt KI.
 • Forstå hvilke risikoer KI innebærer på kunder og samfunn med fokus på diskriminerende konsekvenser
 • Lære prinsipper for ansvarlig KI-utvikling
 • Kjenne til hovedpunktene i de kommende forskriftene (EU AI Act) og hva de kan bety for deres organisasjon
 • Utvikle en plan for forberedelser og implementering til kommende EU-reguleringer

Workshopen består av en blanding av foredrag, spørsmål, diskusjoner og oppgaver der denne kunnskapen blir anvendt. Deltakelse på workshopen krever ingen forkunnskaper, men engasjement og refleksjon fra deltagere er ønsket.

Praktisk info

Man får mest praktisk utbytte og konkrete råd fra denne workshopen dersom man reflekterer rundt egen organisasjon, men dette er ikke nødvendig for å få fullt læringsutbytte. Eventuell informasjon som deltagere velger å dele om sin organisasjon vil bli konfidensielt behandlet. Merk at EUs definisjon er veldig generell og lister blant annet følgende teknologier som KI: Statistiske metoder, maskinlæring, dyp læring, søke-systemer, logikk- og kunnskapsbaserte systemer, m.m. Det kan dermed være mulig at teknologien dere benytter regnes som KI uavhengig av om det er eldre eller enkle systemer.

Hvem passer kurset for

Dette kurset passer for deg som arbeider med statistikk, data science, algoritmer, maskinlæring, AI-systemer eller lignende, uavhengig av om du er utvikler, designer eller prosjektleder. Det er også svært aktuelt for deg som er leder for en organisasjon som utvikler eller bruker algoritmer og automasjon, eller dersom dere vurderer å kjøpe eller implementere et AI-system.

Skriv ut

11.00

Introduksjon av kurset og bli kjent

11.15

1 Algoritmisk diskriminering

 • Presentasjon: Algoritmer og AI - utilsiktede konsekvenser, eksempler og årsaker til skjevheter.
 • Gruppearbeid: Oppgaver med eksempler på algoritmisk diskriminering fra virkeligheten. Arbeides med i mindre grupper og diskuteres i plenum etterpå.

12.30

2 EUs KI-lov og implementering av prinsipper for ansvarlig KI

 • Sammendrag av den kommende EU AI-loven
 • Hvordan implementere prinsipper i praksis
 • Diskusjon: hva betyr EU AI Act for min organisasjon?

13.50

3 – Hvordan gjør vi dette i praksis?

Arbeid individuelt og i gruppe, med veiledning fra foredragsholdere: Hva kan du gjøre for å forberede deg på EU AI-loven? Hva er neste steg for din organisasjon?

14.30

Avsluttende diskusjon

Deling, sammendrag, og tilbakemeldinger.

15.00

Slutt

 • Cathrine Kieu Trang Bui

  Selvstendig næringsdrivende

  BUI Consulting

  Cathrine Bui er lidenskapelig opptatt av å hjelpe organisasjoner med å forstå etiske risikoer ved kunstig intelligens (KI) og sikre at algoritmer fungerer etter hensikten uten skjevheter fra datastøy. Bui kombinerer tidligere erfaring med å lede EQUALS Research Coalition for digital likestilling og teknisk bakgrunn i informatikk for å bygge bro mellom tekniske ingeniører og samfunnsvitenskap for mer ansvarlig AI. Cathrine Bui er medlem av NORDE, Norsk råd for digital etikk, og har vunnet flere priser for arbeidet hennes i KI. Cathrine Bui er grunnlegger av Bui Consulting i tillegg til å arbeide som forsker i KI og etikk på Charité universitetssykehus i Berlin. Charité har tidligere blitt kåret til et av verdens topp fem beste sykehus. Cathrine har en bachelor i informasjonsteknologi fra OsloMet og en mastergrad i informatikk fra UiO.

 • Michael Puntschuh

  Selvstendig næringsdrivende

  Puntschuh Digital Society consulting

  Michael Puntschuh brenner for å beskytte menneskerettighetene i vårt digitale samfunn. Han er samfunnsviter og jobber som frilansforsker, konsulent og moderator. Det nåværende arbeidet hans fokuserer på ansvarlig offentlig innovasjon, digital og AI-etikk, og diskriminering gjennom AI. Michael er også forfatter av ulike politiske artikler og har blant annet bidratt i utviklingen av en AI-etikkstandard. I tillegg har han støttet det tyske arbeids- og sosialdepartementets arbeid i å definere retningslinjer for menneskesentrisk AI. Michael har tidligere jobbet som prosjektkoordinator ved den uavhengige tenketanken iRights.Lab i Berlin og som project manager i Bertelsmann Foundations «Ethics of Algorithms»-prosjekt. Michael studerte International Relations og World Society & Global Governance ved universitetene i Dresden og Lucerne.

Andre kurs og arrangementer innenfor dette emnet: