Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
F-35

Tema: Realfag

MNT-Forum i Oslo/Akershus – Kampflyet F-35 Lightning II og Skype med NASA om livet på Mars

Tekst av Jørn Jantzen 11. nov. 2013

En knallfornøyd Kjell Arnt Nystøl, leder i MNT-Forum for Oslo/Akershus, oppsummerer inntrykkene fra seminaret som fant sted torsdag 7. november «Takk for et flott program!» Det var ordene fra deltagerne i går kveld da de gikk hjem. Til sammen 360 deltagere, pluss de som fulgte sendingen live på internett. 60 personer tok turen til Flysamlingen …

En knallfornøyd Kjell Arnt Nystøl, leder i MNT-Forum for Oslo/Akershus, oppsummerer inntrykkene fra seminaret som fant sted torsdag 7. november

«Takk for et flott program!» Det var ordene fra deltagerne i går kveld da de gikk hjem. Til sammen 360 deltagere, pluss de som fulgte sendingen live på internett. 60 personer tok turen til Flysamlingen for å høre om F-35 og om Mars. 300 personer satt i salen i Florida. DET ER VI I MNT-FORUM SOM FIKK TIL DETTE! Det som var ekstra spennende, og nytt, var at vi var tre geografiske steder koblet opp samtidig via skype: Gardermoen-Florida-California.

Vi hadde to ulike foredrag: F-35 var en typisk powerpoint foredrag med mye spennende fakta. Major Dahl, anbefalt av forsvarsdepartementet, fikk tydelig frem hvordan EM stråling brukes i krigføring. EM-stråling (elektromagnetisk) står sentralt i kompetansemålene i både naturfag og fysikk. Han snakket tydelig slik at deltagerne i USA, som bare fikk se slides på skjermen, og vi i Norge som kunne se både han og skjermen, kunne følge med. Bra gjennomført!

Mars-foredraget var P2P (person-to-person) interaktivt. Sarah Marcotte er lærer av yrke og jobber for NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) i California. Hun fortalte om nyere funn på Mars og hva MAVEN satellitten, som skytes opp nå i November, skal undersøke. De er i ferd med å kartlegge hele Mars, fra indre kjerne, overflate, til atmosfæren. Spennende at atmosfæren er hovedsakelig CO2, N2 og Ar. Meste parten av tiden gikk til å besvare spørsmål fra elever (og voksne). Både våre norske elever og de amerikanske elevene stilte mange gode, faglig relevante spørsmål. Sarah imponerte med sine kunnskaper. Vi hadde ca. 24 elever i salen. Bra gjennomført.

Opplegget og programmet var vellykket. Min konklusjon er at det var riktig av oss å invitere med ungdomsskolene. Det å tenke en 13-årig++ skole løp er taktikk klokt. Vår fokus i MNT er fortsatt på videregående nivå, men det å hjelpe lærere på ungdomskolene bidrar til at vi får bedre elever, og dermed at elevene blir bedre rustet til å velge riktig programområde når de kommer til oss (på videregående skole), er smart.

En stor takk til Aker Solutions for at de tok i mot besøk fra Florida når elever derfra besøkte Norge i mars i fjor. Engineerium holder en høy standard, og denne standarden ble videreført når vi forhandlet med Lori Bradner om opplegget. Aker Solutions var en av flere som åpnet dørene til amerikanerne når de var på besøk, og som viste hvilke høyteknologisk land vi er. Jeg vet at skolen i USA og NASA jobber også med andre land, som for eksempel Trinidad-Tobago. Standarden der er ikke like høy som her. Derfor var det riktig å sette en høy standard, noe vi alle tjener på.

Last ned foredraget: Norway and F-35 – 7 nov 2013

Stikkord: MNT-Forum, realfag

Les også

Relaterte kurs og arrangementer