Mattetavle

Realfagsbloggen

Er det kritt i skjegget ditt?

Tekst av Jørn Jantzen 6. aug. 2013

Kom over en gammel artikkel i DN, men noen interessante tanker om interesse for matematikkfaget: Matematiker Helmer Aslaksen har jobbet 22 år ved Universitetet i Singapore. Elever i Singapore har ligget øverst på rangeringene i matematikk i en årrekke, og Aslaksen mener det skyldes både mattefagets og læreres høye status. Det ligger også i måten …

Kom over en gammel artikkel i DN, men noen interessante tanker om interesse for matematikkfaget:

Matematiker Helmer Aslaksen har jobbet 22 år ved Universitetet i Singapore. Elever i Singapore har ligget øverst på rangeringene i matematikk i en årrekke, og Aslaksen mener det skyldes både mattefagets og læreres høye status. Det ligger også i måten faget læres bort på, med større vektlegging av de abstrakte ideene bak, fremfor «oppskrifter» på oppgaveløsning, mener Aslaksen.

Grunnen til at folk blir glade i matematikk er som regel at de får en tilfredsstillelse av å se de logiske sammenhengene bak, sier han til E24.

Kjærlighet fungerer bare når den gis uten forbehold. Matematikk må elskes for hva det er, ikke forsøkes omskapt til noe som primært er underholdende, eller først og fremst er nyttig i hverdagen. Faget i seg selv må fenge. Selv har jeg en gang hatt en fantastisk god mattelærer. Han vred ikke hodet rundt på seg selv for å vise hvordan matematikken en dag kan komme til nytte. Men han elsket faget sitt. Han hoppet entusiastisk rundt i klasserommet med kritt i skjegget og på cordfløyelsbuksene i pur glede over å vise frem hvordan tallproblemene kunne løses. Og det helt for sin egen del: kunnskapen og faget hadde en verdi i seg selv. Norsk skole trenger flere som ham.

Hele artikkelen kan leses her: http://www.dn.no/forsiden/kommentarer/article2501918.ece

Les også

Relaterte kurs og arrangementer