Ledelsesbloggen

Verdens lederguruer 2011 er kåret. Hvor er du?

Tekst av John M. Raaheim 6. des. 2011

Thinkers50 har kåret verdens ledende lederguruer i 2011. Clayton Christensen er mest innflytelsesrik om vi skal følge denne listen.

Thinkers50, grunnlagt av Des Dearlove og Stuart Crainer, har kåret verdens ledende lederguruer i 2011 fra nr en til nr femti. Clayton Christensen er mest innflytelsesrik skal vi følge denne listen.

Ideer endrer verden.
Dette er i følge Dearlove og Crainer en av flere gode grunner til å utarbeide en slik liste.  Bare tenk på Aristoteles, Newton og Einstein. Det er også slik at ledelse faktisk betyr noe. God ledelse gjør forskjellen på suksess og fiasko. Til sist er det slik at ideer om ledelse kan gi oss en bedre fremtid. De kan bygge pyramider og bringe oss til månen, i følge Dearlove og Crainer.

Clayton Christensen på topp.
Clayton Christensen topper listen. Christensen er professor ved Harvard Business School. Han har skrevet flere bestselgere om nyskapere og nyskaping, som for eksempel The Innovator´s Dilemma. De seneste årene har han arbeidet med amerikansk helse- og sykehusadministrasjon og skrevet prisbelønte bøker om ledelse på dette området.

Mange gamle kjente.
Flere eldre guruer er med på listen. Strategiprofessor Michael E. Porter er nr. fem. På fjortende plass finner vi idemakerne bak Balanced Scorecard, Robert Kaplan og David Norton. Tom Peters som skrev In Search of Excellence er plassert som nr. 24. På plassen etter finner vi Rosabeth Moss Kanter som har vært med helt siden hun skrev The Change Masters i 1983. En annen virkelig guru, Harry Mintzberg, er henvist til plass nr. 30. Hele listen finner du på HBRs The Future of Retail og på Thinkers50

Ridderstråle og Nordstrøm.
Forfatterne av Funcy Business er de eneste skandinavene på liste som ellers er dominert av amerikanske professorer. Ti kvinner er med og 43 menn. Foruten Kaplan og Norton og Ridderstråle og Nordstrøm, er duoen W. Chan Kim og Renée Mauborgne fra INSEAD med på listen, på andre plass, blant annet på grunn av boken Blue Ocean Strategy
Ukeavisen Liv og ledelse har mer om saken. 

Hvor er du?
Femtitre guruer kan bli mye å ta inn over seg. Ønsker du å starte din lederkarriere mer beskjedent er det kanskje et alternativ å begynne med Teknas tilbud til ledere. Eller se her «Om ledelse«.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer