Flau_sjenert_ansikt_kvinne_644226913 (002)

Ledelsesbloggen

Slik bygger du jobbnettverk

Tekst av Vibeke Vesterhagen 15. mai 2018 Streaming

Synes du det kan føles litt kleint og utspekulert å «bygge nettverk»? Du er ikke alene. Men alle har vi et nettverk, enten vi vil eller ikke. Nettverket ditt er jo rett og slett bare summen av de menneskene du omgir deg med i livet ditt.

Synes du det kan føles litt kleint og utspekulert å «bygge nettverk»? Du er ikke alene. Men alle har vi et nettverk, enten vi vil eller ikke. Nettverket ditt er jo rett og slett bare summen av de menneskene du omgir deg med i livet ditt.

Noen er heldige, de er utadvendte og sosiale, eller født inn i en familie med bransjekunnskap og bekjente innenfor akkurat det fagfeltet vi også har tenkt oss inn i. Andre av oss må jobbe litt mer for å knytte oss til andre mennesker.

– Å ha venner og kjente privat og på jobb oppleves jo som regel som en berikelse, og bruker du mulighetene i relasjonene du har kan det gi deg muligheter du ikke ellers ville ha hatt faglig, profesjonelt og menneskelig, sier Kirsti Elisabeth Wiik, rådgiver for karriere i Tekna (bildet under).


Men hvor og hvordan finner man nettverk?

  • Kolleger
  • Samarbeidspartnere
  • Konkurrenter
  • Alumni-nettverk fra studietiden
  • Og faglige foreninger, som for eksempel Tekna

– Ja, Tekna er et godt eksempel på et sted der man kan bygge nettverk. Tekna har over 74 000 medlemmer og her kan du bygge nettverk både tverrfaglig og innen ditt fagfelt, og alle du møter har minimum mastergrad. Det er unikt. Her er det mye ekspertise du ikke bør gå glipp av, sier Kirsti.

Tekna har medlemmer med utdanning på masternivå innen teknologi og naturvitenskap og har nettverk innenfor alt fra big data og helseteknologi til klima og bygg og anlegg. Du finner også for eksempel kvinnenettverket Bra Damer, gründernettverk og mye annet.

– Her kan du vise hvem du er og hva du kan, og la deg bli inspirert og fascinert av andres innsikt og interesser og ta med deg ny innsikt tilbake til din jobbhverdag. Du kan treffe fagvenner og fremtidige kolleger og dører kan åpnes og gi nye muligheter, sier Kirsti.

Kirstis fem tips til deg som vil bli bedre på jobbnettverk:

  1. Du bør begynne å tenke nettverk før du trenger det. Hvis du bygger nettverk kun fordi du vil bytte jobb skinner dette ofte gjennom.
  2. Oppsøk relevante møteplasser, for eksempel ved å melde deg inn i en faglig forening som Tekna.
  3. Sett av tid. På samme måte som det krever tid å pleie forholdet til en kjæreste, samboer eller venner, krever det også tid å skape andre relasjoner.
  4. Lær deg small talk; ta initiativ, vær interessert, lyttende og spørrende. Syns du det er vanskelig? Fokuser på å få den andre til å prate. Still spørsmål om det som opptar dem, for eksempel hva jobber dere med for tiden? Hvordan er det å jobbe i dette selskapet? Kanskje opplever du å lære noe nytt, også om deg selv.
  5. Tenk gjennom hva dine styrker er. Hva kan du bidra med inn i et nettverk som kan hjelpe andre? Hva er du god på? Det kan være at du har et stort nettverk allerede og kan introdusere folk for hverandre, eller du er veldig god til å lytte og stille relevante spørsmål som kan hjelpe folk på vei.

Sjekk denne videoen (30 sek) for å bli kjent med faglige nettverk i Tekna:

Lenke til jobbsøkerportalen

Stikkord: jobbnettverk, nettverk

Les også

Relaterte kurs og arrangementer