Ledelsesbloggen

Om å være seg selv som leder

Tekst av John M. Raaheim 21. okt. 2011

Dyktige ledere skapes og utvikles, gjennom utdanning og erfaring i møte med fag og mennesker. Det er viktig ikke å miste evnen til å se seg selv under veis mot lederjobben. Mange av Teknas medlemmer er ledere. Ikke alle er like flinke til å reflektere over egen form og væremåte som ledere. Selv når lederform …

Dyktige ledere skapes og utvikles, gjennom utdanning og erfaring i møte med fag og mennesker. Det er viktig ikke å miste evnen til å se seg selv under veis mot lederjobben.

Mange av Teknas medlemmer er ledere. Ikke alle er like flinke til å reflektere over egen form og væremåte som ledere. Selv når lederform blir tema i samtaler er det ikke alltid like lett å finne ut av det. For hvem skal endre seg? Lederen eller medarbeideren? Hva med det å være tydelig som leder? Hvor langt har du krav på å kunne være deg selv? Skal man omstille seg etter flere medarbeideres spesielle ønsker vil man jo ”utslette seg” selv. Ledere har jo ansvar for medarbeiderutvikling, har de ikke?

Og dessuten. Man er ofte utdannet som og til ekspert på sitt felt. Ofte er dette utgangspunktet for at man tilbys lederstillinger. Ledere blir ledere fordi de er de fremste blant likemenn på en eller annen måte. Med forfremmelsen følger ”heder og revir”.  Som ekspert og leder har man krav på respekt. Mer respekt enn de som arbeider for en, mener man kanskje selv. Noen har evnen til å se seg selv utenfra og beholder denne evnen. Noen har ikke evnen og utvikler den heller ikke. Når blir dette et problem?

Tekna kan tilby faglige nettverk for ledere og et omfattende seminar og kurstilbud som kan gi deg impulser til å bli en best mulig leder.
Les mer om ledelse  på Tekna VitAlt.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer