Small talk

Ledelsesbloggen

Nettverksbygging og small talk

Tekst av John M. Raaheim 13. aug. 2015

Skal du bygge nettverk real life må du mingle og beherske small talk. Behersker du small talk er det lettere å mingle. Den danske ingeniørforeningen, IDA, har utviklet kurs i small talk for sine medlemmer i samarbeid med Birgitte Sally, dansk «guru» på området. I følge foreningens medlemsavis «Ingeniøren» er 25 % av alle dansker …

Skal du bygge nettverk real life må du mingle og beherske small talk. Behersker du small talk er det lettere å mingle. Den danske ingeniørforeningen, IDA, har utviklet kurs i small talk for sine medlemmer i samarbeid med Birgitte Sally, dansk «guru» på området. I følge foreningens medlemsavis «Ingeniøren» er 25 % av alle dansker introverte, underforstått de er ikke gode på small talk. I følge samme avis er andelen introverte personer blant ingeniører langt høyere enn 25 %. Behovet for kurs i small talk er derfor nærmest påkrevet. Dette for å understreke at temaet opptar så mange at det har vokst frem et eget marked med konsulenter og publiseringer både på nett og papir. Her er noen ytterst få av mange mulige høydepunkter.

SOFTEN kroppsspråk. I den første kontakt med nye mennesker er kroppsspråk avgjørende. Det inntrykket andre sitter igjen med er mer enn 50 % skapt av hvordan du fremstår med kropp og klær. Amerikaneren Don Gabor, som er en av mange som lever av å gi kommunikasjonsråd, har introdusert huskeregelen «SOFTEN» for å forklare de viktigste sidene ved effektivt og tiltalende kroppsspråk. «S» står for Smil. Smilet er en kontaktskaper mellom mennesker. «O» står for «Open arms» som innebærer at hendene henger fritt og brukes i samtalen for å understreke det du sier når du sier noe. «F» står for Forovervendt, slik at du viser også med kroppen at du er opptatt av den du snakker med. «T» står for «Touch» det å berøre eller ta på, f.eks. forsiktig berøring av armen for å si «kan du gjenta det» eller «takk for samtalen». «E» står for «Eye contact», ikke påtrengende, men tidvis øyekontakt for å vise at du følger med. «N» står for «Nikk». Et lite nikk under samtalen viser at du er med i samtalen, har forstått det som sies eller er enig. Det virker positivt. Ingen av disse kroppssignalene må imidlertid overdrives.

Hot Buttons. Når du så først har fått kontakt har Dale Carnegie råd å gi. Her gjelder det å lete etter Hot Buttons eller Startknapper som kan få samtalen i gang eller utvikle den videre. Klærne, klesstilen, sko, smykker kan være utgangspunkt for en samtale. Andre aktuelle startknapper finner du i samtalen som alt er i gang om jobb og nye prosjekter, familie, barn og fritid, hobbyer, frivillig arbeide og verv eller temaer fra nyhetsbildet. Der du i samtalen kan se særskilt engasjement og innlevelse, der er startknappen. Der kan du engasjere deg for å få i stand dialog. Til de gode rådene hører også at det kan være en fordel å være forberedt dersom du vil ta mingleseansen på alvor og har noe du vil oppnå. Forbered egne samtaleemner som du tror passer inn dit du skal.

Lytt Med Hele Deg (LMHD). Nevnte Birgitte Sally sier at det er viktig at du lytter med hele deg. Vi er kommet til kurs i kroppsspråk del 2. Å lytte med hele seg betyr å lytte med ører, øyne og hjerte. Øv deg på å være en god lytter, sier Sally. Forvent å høre noe interessant. Lytt som om du skal gjenfortelle senere, da husker du bedre, og blir en bedre samtalepartner. Ikke la deg forstyrre av det som foregår rundt deg. Vær til stede her og nå i den lille kretsen som har din oppmerksomhet nå. Ikke drøm deg bort. Gjør du det er du ingen god lytter. «Hva og Hvordan-spørsmål» er effektive spørsmål for å holde en samtale i gang og bringe den videre til nye temaer.

Stort marked. Mange tilbud. Markedet for personlig kommunikasjon er stort og tilbudet av råd og rådgivere tilsvarende. Ideene til dette korte innlegget er hentet fra Thomas Leikvoll og Erling Arvola som sammen har utgitt boken «Small talk», og fra danske Birgitte Sally som har utgitt en bok med samme tittel. Nettet er stappfullt av live-fremføringer av hvordan det kan og bør gjøres. Her bare to eksempler: «Gjør Body Language til din superkraft» og «Tenk raskt og snakk smart». Beslektede innlegg på denne bloggen er «Bygg og bruk nettverket ditt» og «Ta eller gi når du utvikler nettverk«. Og vurderer du å starte egen virksomhet er Tekna Egen bedrift et tilbud til deg.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer