Ledelsesbloggen

Nanoteknologi og etiske utfordringer – Når smått blir stort

Tekst av John M. Raaheim 26. feb. 2012

Nanoteknologi og etiske utfordringer

 Nanoteknologi er arbeid med smått som kan bli ”stort”. Et virus er 100 nanometer. En cellemembran er 10 nanometer. Et hydrogenatom er mindre. Nanoteknologi er teknologi i det små som vil få stor betydning.

Mange nye muligheter. Nanoteknologi er på full fart inn i livene våre i form av selvrensende og rynkefrie klær, sterkere og lettere sportsutstyr, vindusglass som ”vasker” seg selv. Men dette er bare starten. Bilene våre kan gjøres lettere, men samtidig mer solide. Småskala IT-teknologi kan bygges inn i klær vi tar på oss eller opereres inn i kroppen vår. Solceller kan gjøre så små at de kan blandes inn i asfalt for å hente ut energi. Nye medisiner som sporer opp og uskadeliggjør virus og kreftsceller kan utvikles.

Men også utfordringer. Vi vet lite om hvor nedbrytbare nanopartikler er og hvilket forurensningspotensiale de representerer i naturen. Nanopartikler kan absorberes i leveren og gi hjerneskader. Dette er påvist i dyreforsøk. Nanoteknologi representerer opplagt en utfordring i forhold til vårt privatliv. Overvåkingsutstyret kan gjøres så smått at det til og med kan føres inn i kroppen vår. Vi kan komme til å oppleve helt nye former for terrorisme.

Vannrensing og nanoteknologi. Norsk Vannforening arrangerer 5. mars fagtreff om bruk av nanoteknologi til rensing av vann, avløp og forurenset grunn hos Klif fra kl 12.00 til 15.30. Her vil du få høre om både muligheter og risiko knyttet til nanoteknologi og vann.

Mange nettkilder. Nanoteknologi og etiske utfordringer opptar mange. Her er noen nettsteder du kan begynne med om interessen er der: Nanotechnology Now, The nanoethics group, Center for Responsible Nanotechnology, Ethical Issues in Nanotechnology og Forsight Institute. Eller vil du heller prøve deg på et etisk dilemma knyttet til utvikling av nanoteknologi så finner du det annet sted på tekna.no. Lykke til med studiene.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer