Mentor

Ledelsesbloggen

Møt mentorene i Tekna Egen bedrifts mentorordning

Tekst av John M. Raaheim 10. mars 2016

Tekna Egen bedrift har en mentorordning for medlemmer som vurderer å starte egen virksomhet. Som medlem av Tekna Egen bedrift kan du få mentorråd fra en kollega som har etablert og drevet slik virksomhet. For Tekna-medlemmer er medlemskapet i Tekna Egen bedrift gratis og uten forpliktelser og du behøver ikke ha konkrete planer om å …

Tekna Egen bedrift har en mentorordning for medlemmer som vurderer å starte egen virksomhet. Som medlem av Tekna Egen bedrift kan du få mentorråd fra en kollega som har etablert og drevet slik virksomhet. For Tekna-medlemmer er medlemskapet i Tekna Egen bedrift gratis og uten forpliktelser og du behøver ikke ha konkrete planer om å etabler egen virksomhet for å bli medlem.

Vi har intervjuet to av mentorene i ordningen som forteller om erfaringer de har høstet som mentorer og om rådene de gir.

 

Søk kontor- eller arbeidsfellesskap.. er et av rådene fra mentor Tor Hovde:

– Jeg bruker å spørre hvordan de tenker seg å arbeide, alene eller sammen med andre? Å være i et miljø, ha noen å være sammen med kan være klokt, vet jeg ut fra egen erfaring. Man behøver ikke å drive virksomhet sammen. Men å ha et kontorfellesskap å gå til, der det også er andre i samme situasjon, er inspirerende. Har du gode folk rundt deg øker du sjansene for å lykkes.

– Hvor er markedet? Hvem er det som vil betale for det jeg kan levere? Mange jeg møter ønsker å begynne for seg selv, men vet ikke helt hvem som er kundene. Dette er et litt vanskelig utgangspunkt. Den kanskje aller viktigste forutsetningen for å lykkes er at man vet hvem man skal selge til og hva de er villig til å betale. Og at dette er nok til å få en omsetning stor nok til å dekke utgifter og samtidig gi en inntekt til å leve av når skatten er betalt. Bruk en regnskapsfører for å holde orden på regnskapet er mitt råd.

Selskapsform? Når noen spør anbefaler jeg AS. Ansett deg selv. Det åpner for sosiale goder og pensjon. Terskelen for å starte eget AS er nå blitt så lav at dette ikke er et vanskelig valg.

 

Å kjenne marked og kunder er helt avgjørende og mange gjør det.. sier mentoren Jan Skallist:

– Samtalene jeg har med medlemmer som søker mentor kommer som regel raskt inn på det markedsmessige grunnlag rundt forretningsideen. Mange jeg møter kommer fra operative stillinger og har god faglig forankring for ideen sin og vet hva de kan bidra med. Men de har Ikke alltid like klart for seg hvem som skal kjøpe tjenesten eller produktet de skal levere.

– Men når det er sagt er jeg ofte overrasket over hvor mange som har gode svar på spørsmål om marked og kunder. Mange har en vel utviklet markedsorientering og realistiske forestillinger om hva de kan få til. Mange har kanskje allerede et oppdrag når de starter eller har et i kikkerten. Det er en bra start. Men man må ikke glemme å tenke fremover, selge seg inn for nye oppdrag, helst før det man nå er engasjert i tar slutt. Nettverksbygging mot fag og marked er viktig. En må tenke gjennom hvem man bør kjenne og hvilke fora man bør oppsøke for å bli «et kjent ansikt».

– Jeg møter også av og til unge grundere som har produktideer. Som gjerne tar et oppdrag for å bygge opp kapital og vil leve sparsommelig frem til de har kapital nok til å satse. Slike folk imponerer meg.

Tekna Egen bedrift er Teknas tilbud til deg som vil starte egen virksomhet eller som ser på dette som en mulighet en gang i fremtiden. Som Tekna-medlem kan du gratis og uforpliktende bli medlem ved å sende en SMS til 2007 med kodeord Egenbedrift. Andre råd om etablering av virksomhet, timepriser og nettverksbygging finner du her på bloggen. Mer om tilbudet fra Tekna Egen bedrift finner du på Teknas nettside og du kan også følg oss på LinkedIn og Facebook.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer