MOOC

Ledelsesbloggen

MOOC – Vil dette endre livene våre?

Tekst av John M. Raaheim 3. apr. 2014

I september i fjor kunne vi lese om Norges første MOOC-kurs. Totalt 483 hadde meldt seg på NTNUs kurs Teknologiendring og samfunnsutvikling. Kurset ble slik NTNUs største etterutdanningskurs så langt. Mange har gått foran, med enda større oppslutning. Det er ingen tvil. Nettundervisning tar av nå. Prestisjeuniversitetene åpner portene. Alle de ledende amerikanske universitetene som …

I september i fjor kunne vi lese om Norges første MOOC-kurs. Totalt 483 hadde meldt seg på NTNUs kurs Teknologiendring og samfunnsutvikling. Kurset ble slik NTNUs største etterutdanningskurs så langt. Mange har gått foran, med enda større oppslutning. Det er ingen tvil. Nettundervisning tar av nå.

Prestisjeuniversitetene åpner portene. Alle de ledende amerikanske universitetene som MIT, Harvard, Yale, Stanford, UCLA og flere har allerede i dag omfattende tilbud av nettkurs. Mange kurs er fortsatt åpne og avgiftsfri, men forretningsmodeller er under utvikling og studieavgifter, studiepoeng og grader er på veg inn. Apple tilbyr selvsagt kurs gjennom iTunes U, i samarbeid med flere av de samme universitetene.

MOOC utredes i Norge. Fremtiden for MOOC, ÅNK som er en av mange forslag til norsk betegnelse, utredes også i Norge. MOOC-utvalget har allerede avgitt sin første rapport. Her har man blant annet tatt opp spørsmål om egenbetaling for deltakelse i slike utdanningstilbud. Men utvalget mener primært at slike tilbud fra norske undervisningsinstitusjoner bør være gratis.

Norske utdanningsinstitusjoner og ildsjeler er farta. mooc.no er en portal for åpne nettkurs fra norske universiteter og høyskoler. Tilbudet er ikke overveldende enda. Du kan blant annet ta Examen philosopichum fra Universitetet i Oslo, ”Smart læring” laget av Arne Krokan og Spill og spillsertifisering satt sammen av Ole Goethe. Universitetet i Stavanger tilbyr kurs i Legemiddelregning.

Nye muligheter for livslang læring. Læring gjennom jobb vil alltid være viktig. Du kan allerede i dag melde deg på kurs på et stort utvalg av kurs på universitetene og ta eksamen om du betaler semesteravgift. Brevskoler er en gammel oppfinnelse. Men MOOC åpner helt opplagt nye muligheter for inspirasjon og kompetanseløft. Du kan rigge deg til hjemme. Ha kontakt med medstudenter worldwide via sosiale medier. Et nytt liv i en ny verden?

Del dine erfaringer. Har du erfaringer med MOOC-kurs oppfordres du herved til å dele dine erfaringer med andre, enten ved å legge inn en kommentar under dette innlegget eller ved å gjøre det samme her.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer