Tjenesteinnovasjon

Ledelsesbloggen

Innovasjon for smartere tjenesteproduksjon

Tekst av John M. Raaheim 17. okt. 2013

Produktivitetsutviklingen i industri- og primærnæringene er god, men sysselsettingen går ned. I tjenesteproduksjon vokser sysselsettingen, men produktiviteten har ikke samme positive utvikling. – Dette er en utfordring vi må gripe tak i, mener styret i Tekna Egen bedrift. Smartere tjenesteproduksjon er ikke bare et spørsmål om å erstatte offentlig tjenesteproduksjon med privat tjenester. Vi snakker …

Produktivitetsutviklingen i industri- og primærnæringene er god, men sysselsettingen går ned. I tjenesteproduksjon vokser sysselsettingen, men produktiviteten har ikke samme positive utvikling. – Dette er en utfordring vi må gripe tak i, mener styret i Tekna Egen bedrift.

Smartere tjenesteproduksjon er ikke bare et spørsmål om å erstatte offentlig tjenesteproduksjon med privat tjenester. Vi snakker om nye virksomhets- og forretningsmodeller og selvsagt også om nye teknologiske løsninger.

Europas ti mest innovative byer. Magasinet Wired (UK-versjonen) presenterer i sin novemberutgave i år de hundre heteste gründervirksomhetene i Europas ti mest innovative byer. London, Moskva, Stockholm, Helsinki og Amsterdam er med blant byene. Innovasjonene er selvfølgelig ”tilkoplet”, og spenner fra tenkende tastaurer og kameraer til mobilspillprodusenter og restaurantreservasjoner. Her presenteres et lite utvalg.

Når tastauret tenker for deg. Swiftkey er et firma skapt av tidligere Cambridge studenter. Swiftkey er også navnet på appen de leverer. Appen kan lastes ned. Den lisensieres og er på vei inn i produktene til en rekke produsenter og leverandører. Appen kartlegger dine skrivevaner og hjelper deg til å skrive det den ut fra sine analyser mener du har lyst til å skrive.

Telefonknapp til kundeservice og ellers hva du måtte ønske deg. Med løsningen til det russiske selskapet Zingaya kan du få integrert er ”knapp” på nettsiden din som gjør at kundene gratis kan ringe kundeservice. Fra Berlin tilbyr GetYourGuide deg tilgang til aktiviteter av alle slag, med eller uten kø. Målet for virksomheten, er i følge gründerne, å digitalisere alt du kan gjøre.

Erfar livet. Bruk ikke tiden på å lete og rydde opp i fotoarkivet ditt, men vær allikevel ”online” hele tiden. Omtrent slik tenkte Martin Källström i Sverige. Resultatet ble Memoto og et kamera litt større enn et frimerke som hvert 30. sekund tar et fem-megapixel foto og logger gps-posisjon. En tilpasset app vurderer og sorterer bildene dine for deg og velger ut tredve bilder som oppsummerer dagen. Ypperlig for Instagram-entusiaster?

Drag-and-drop websider. Dette beskriver produktet til Wix som av de presenterte virksomhetene er den med lengst historie, etablert allerede i 2006, i Israel. Med Wix kan hvem som helst lage innbydende nettsider, i følge reklamen. Wix har publisert over 29 millioner nettsider på sin plattform.

Har du gode eksempler på tjenesteinnovasjoner? Da vil styret i Tekna Egen bedrift gjerne ha innspill fra deg. Du kan gi dine innspill som kommentarer til denne bloggen eller til styrets sekretariat, se www.tekna.no/egenbedrift .

Les mer på bloggen: Om tjenesteproduksjon, om MOOC, om crowdsourcing, om Lean startup eller additiv produksjon.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer