Ledelsesbloggen

Gro Harlem Brundtland som forbilde

Tekst av John M. Raaheim 21. okt. 2011

Helen Clark var den først kvinne som ble valgt som statsminister på New Zealand. Hun er nå leder for FNs utviklingsprogram. Hvem hun har som forbilde? Gro Harlem Brundtland. ”Intelligent Life”, The Economists prisbelønte månedsmagasin, lar i siste nummer 15 fremstående kvinner fortelle om kvinner de har latt seg inspirere av. Blant inspiratorene er Mary …

Helen Clark var den først kvinne som ble valgt som statsminister på New Zealand. Hun er nå leder for FNs utviklingsprogram. Hvem hun har som forbilde? Gro Harlem Brundtland.

”Intelligent Life”, The Economists prisbelønte månedsmagasin, lar i siste nummer 15 fremstående kvinner fortelle om kvinner de har latt seg inspirere av. Blant inspiratorene er Mary Wollenstonecraft, Audrey Hepburn, Marie Curie og Gro Harlem Brundtland. Men også Elisabeth Grieg er med.

Gro Harlem Brundtland er trukket frem som forbilde av Helen Clark i konkurranse med Joan of Arc. Clark viser til at hun nærmest har tråkket i Gros fotspor. Først som første kvinnelige statsminister fra et sosialdemokratisk parti i et lite land og deretter som leder i en internasjonal organisasjon. Gro ledet Verdens helseorganisasjon. Helen Clark er leder for FNs utviklingsprogram. Også Gros arbeid for å å fremme bærekraftig utvikling gjennom arbeidet i den såkalte Brundtlandkommisjonen er et bidrag til forbildet.

Elisabeth Grieg er hentet frem av Elin Hurvenes som er grunnlegger av Professional Boards Forum, en organisasjon som arbeider for flere kvinner i bedriftsstyrer, med base i Oslo og London. Elin Hurvenes mener Elisabeth Griegs er et godt forbilde som den første kvinnelige president i Rederforbundet. Grieg siteres også på at man har lite nytte av å unnskylde seg med utsagn som ”if only my circumstances were different”. Slikt vil snarere holde deg tilbake enn å bringe deg fremover i livet i følge Elisabeth Grieg.

Tekna har også et engasjement for kvinner i styrer og mer likestilling.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer