Print

Ledelsesbloggen

Crowdsourcing – Arbeide fra kjøkkenbordet?

Tekst av John M. Raaheim 3. juli 2013

Crowdsourcing gir deg muligheter for å bidra med løsninger til problemer, til å finne problemer som passer til løsninger, til å skaffe penger til løsninger som det kan bli butikk ut av og også muligheter for å opptre som altruist. Alt fra kjøkkenbordet om det er der du velger å etablere arbeidsplassen din. Vi snakker …

Crowdsourcing gir deg muligheter for å bidra med løsninger til problemer, til å finne problemer som passer til løsninger, til å skaffe penger til løsninger som det kan bli butikk ut av og også muligheter for å opptre som altruist. Alt fra kjøkkenbordet om det er der du velger å etablere arbeidsplassen din.

Vi snakker om nettsteder, etter hvert, mange nettsteder. Alle er i klassen crowdsourcing, det vil si mobilisering av mange mennesker via nettet, som problemeiere, problemløsere, studenter, forskere, gründere, investorer, eller eventyrfortellere m.v. Wikipedia er et kjent eksempel. Her følger en kort og ufullstendig introduksjon. Kom gjerne med kommentarer.

Er du problemløser?Tradisjonell”crowdsourcing har vært innrettet mot å presentere problemer i håp og ønske om at noen der ute kan klemme ut en løsning. Opprinnelig var dette et verktøy for store internasjonale selskaper og for ”innomhus” problemløsning. Nå foregår dette også på nettet som verdensomspennende idedugnader. Nettsteder som CloudCrowd,  clickworker, Innocentive og Kaggle er eksempler. Er du smart og kan bidra med løsninger kan du tjene penger. Mye dreier seg om små oppgaver som er identifisert og deler av store prosjekter. Mange oppgaver gjelder programmering og design.

Har du en løsning uten problem? Noen har teknologi og løsninger, og nesten bare det. Ideen og teknologien er uten tvil genial, men hva den kan brukes til er uklart. Slikt forekommer. ”Nettcrowden” har tilbud også for slike tilfeller. Marblar heter et nettsted der du kan presentere løsningen din og få forslag fra crowden på hva denne kan anvendes til. Marblar er først og fremst et tilbud til forskere. Allerede patenterte løsninger er foretrukket.

Har du en løsning, men mangler penger? Her er det mange tilbud på nettet. Crowdfunding er egen industri med forventet global omsetning på over 5 milliarder USD i 2013 i følge Forbes. Her kan gründere skaffe seg investorer og andre kan bli aksjonærer, eller man kan bidra til utvikling av spesielle prosjekter eller nabolag. Kickstarter er et eksempel på det siste, delvis også Indiegogo. Vil du være med som investor og finansiere kommersiell virksomhet er Crowfunder et alternativ. Vi er i USA så langt, men iBridgeNetwork er også basert i Europa. Det samme er ninesigma som til og med har norsk flagg på nettsiden. Quirky, som er omtalt tidligere på denne bloggen som lean-startup-alternativ, er en spesiell vri på konseptet. Her kan du, om du er dyktig og litt heldig, også få produsert og markedsført oppfinnelsen din.

Ny vri på konseptet er crowdfunding av studenter gjennom noe som ligner nettbaserte ”lånekasser”. Gjennom disse kan lovende studenter kapitalisere på sitt fremtidspotensial. Låne penger i dag mot å betale tilbake del av fremtidig inntekt de første 10 til 15 årene. Og du kan om du vil bli investor i systemet med innskudd fra USD100 og oppover. Eksempel på slike nettsteder er Upstart og Pave. CareerConsept, er en tysk nettbasert lånekasse av dette slaget.

Altruist? Har du et altruistisk sinnelag? Gjennom nettsteder som GiveDirectly kan du drive individuell uhjelp i Kenya. Bidragene går i hovedsak til kvinner som vil sikre sine barn utdanning og seg selv en inntekt.  Gjennom Kiva.org kan du delta i microfinans for utvikling av småskala næringsvirksomhet world wide. Minsteinnskudd er USD 25.

Forfatterambisjoner? Da kan Fan-fiction kanskje være noe for deg. Et sted å begynne. I følge Businessweek er fan fiction en av de heteste trendene på publiseringsfronten. Så het at Amazon nå går inn ”markedet” med sine Kindles.  Ideen er at fansen skriver sine egne versjoner av fortsettelsen av allerede publiserte bøker og fortellinger med kjent rollegalleri. Størst per dato på dette området er imidlertid nettstedet FanFiction.

Eller kanskje du har ambisjoner som journalist. Da må du reise deg fra kjøkkenbordet for å bidra.

Det kunne som nevnt vært spennende å høre fra noen som har praktiske erfaringer fra dette stadig voksende universet av nettsteder. Litt crowdsourcing rundt crowdsourcing om man vil. Kommentarfeltet nedenfor åpner for det.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer