Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
EdX

Byggbloggen

Vil du oppdatere deg? – Ta en MOOC!

Tekst av Tove Rodahl 4. okt. 2019

MOOC for bygg. Hva kan vi finne der ute på nett av gratis eller rimelige online kurs innen byggfaget? Les hva vi fant og erfarte...

Arbeidslivet er i endring. Folk i arbeidslivet må tilegne seg ny digital kompetanse. Vi snakker om både etter – og videreutdanning, dvs både uformell og formell kompetanse.
En arbeidsgruppe på tvers av de store organisasjonene jobbet med nasjonal kompetansepolitisk strategi og leverte en rapport (april 2018) om: Behov for kompetanseheving som følge av digitalisering i arbeidslivet.
Rapporten peker på at det er et økende behov for etter- og videreutdanning, samtidig som andelen som deltar i videreutdanning synker!
Bygg og anlegg er en av bransjene der flest mener de trenger bedre digitale ferdigheter.


Når vi har tid, er det ikke penger – og når vi har råd, har vi ikke tid!

En annen ting rapporten peker på, er at mange sier at «når vi har tid, er det ikke penger og når vi har råd, har vi ikke tid» til etter- og videreutdanning. Et logisk dilemma så lenge inntektene strømmer inn når firmaene har mye å gjøre. Men hvordan møter man denne utfordringen?

Er MOOC svaret?
Er Massive Open Online Courses (MOOC) svaret på utfordringene ovenfor? Disse er gratis (eller billige) og det har en stor fleksibilitet i hvor og når man tar dem. Det finnes en mengde MOOCs fra annerkjente utdanningsinstitusjoner. Det vanligste er at du kun betaler for et eventuelt kompetansebevis. Dette kan du gjerne smykke deg med på LinkedIn. Smart, siden LinkedIn er en plattform rekrutterere og headhuntere bruker i stor grad. Noen av kursene kan tas helt fleksibelt, mens andre har en startdato slik at man må følge med for å være klar.

MOOC for bygg. Hvilke kurs finner vi for byggebransjen?

Det er ikke byggfag det ligger mest av på plattformene. IKT-området derimot, er nok fagområdet man kan finne flest ressurser innen.
Men noen plattformer har noe- og noen har mye, mot byggebransjen:

MOOC for bygg på norske plattformer

På norske MOOC plattformer som mooc.no og KS læring, finnes ingen kurs direkte mot byggebransjen. Det nærmeste vi kommer byggebransjen er et kurs om antikke byer på mooc.no.

Internasjonale MOOCs for byggebransjen

Det er en rekke internasjonale MOOC-plattformer. Noen av dem er brede nok til å tilby kurs innen arkitektur- og bygningsfag, slike som Coursera, Udemy, edX og Futurelearn:

– Coursera

Denne plattformen er ikke helt enkel å orientere seg rundt i. Det finnes noen kurs for bygningsingeniører under fanen Physical Science and Engineering > Environmental Science and Sustainability og et kurs i Arkitektur. Søker man Urban Planning dukker det også opp endel alternativer. Det er en svakhet at man bare ser tilgjengelige kurs, dvs at de ikke er synlige dersom startdatoen er passert (tror jeg).

– Udemy

Udemy er ganske letevennlig, særlig dersom man vet hvor man skal lete. Det er en rekke bygningsingeniørkurs under kategorien Teaching and Academics > Engineering > Civil engineering. Herifra kan du grave deg videre i kategorier som BIM, AutoCAD, landskapsarkitektur, etc.

– edX

Her er det en rekke kurs under arkitektur: som spenner fra bærekraftige byer, Smartcities, 3D modellering, etc. Hele 18 kurs (på engelsk) å velge mellom innen arkitektur og 6 innen bygningsingeniør. Alle fra annerkjente universiteter som MiT, Harvard, Delft, ETH Zûrich, TokioTech, École polytechnique fédérale de Lausanne, UPValencia, IIT Bombay, etc.
Du kan velge nybegynner, mellomnivå eller avansert.
På nybegynnernivå er kursene typisk 4-12 uker lange. De er gratis, men det koster mellom 49-99$ for kompetansebevis eller sertifikat.
På mellomnivå kan du også finne plusshus (Zero-Energy Design), sirkulærøkonomi og byplan. Kursomfang og priser på sertifikater er som nybegynner.
På avansert nivå kan du lære om naturbasert byplan (Nature Based Metropolitan Solutions).
Det er også noen på grensen til bygningsrelaterte kurs under engieering, som infrastruktur, vann og avløp og bærekraftige byer under miljø (environmental-studies).

Et lite dykk ned i ett av Coursera-kursene

Designing Cities – University of Pennsylvania – School of Design

Undertegnede satt friskt i gang med et 10 ukers kurs i byplanlegging, for å komme under huden på en MOOC.
Kurset er gratis, mens kompetansebeviset koster 49$. Kurset fordrer at du gjør tre oppgaver. Besvarelsene lastes opp innen en gitt dato. Så skal andre elever vurdere oppgaven din, mens du får i oppgave å vurdere andres besvarelser. Kurset spenner over et semester, i dette tilfelle høstsemesteret og du er knyttet opp i frister for å levere oppgaver og å evaluere andres oppgaver.

Hver uke, (som kan forseres raskere) er det omtrent en time videoforelesning og 10 min optional lesing. Man må kjøpe bøkene dersom man ønsker å lese pensum. Det virker som at professorene som holder foredragene også har forfattet pensumbøkene.

Ute i den tredje uka, uten bokpensumet, føler jeg ikke at jeg får så mye ut av kurset. Det er noen retninger i byplanlegging jeg har lært meg. Kurset deler retningene opp i den tradisjonelle byen, modernismen, den grønne byen og system city design. Foredragene er en talestrøm illustrert med bilder og grafikk og eksemplene hopper fra by til by og arkitekt til arkitekt så man blir hel svimmel. Stoffet blir ikke presentert pedagogisk med hovedpunkter og gjentagelse.

Når jeg nå etter bare tre dager ønsker å se starten – hvordan kurset ble presentert, er det ikke lenger å finne på plattformen; Coursera. Det lukkes antagelig etter en gitt dato på høsten (og på nyåret) og følger på den måten et semester.

Test av et kurs på edX

 Her valgte jeg et kurs i landskapsøkologi. Det gir 2 studiepoeng (ECTS). Det er gratis, men kursbevis koster 50$. Det startet egentlig for 3-4 uker siden og er beregnet over 14 uker med 2-4 timers arbeid hver uke.

Kurset er hovedsakelig tekstbasert, illustrert med bilder og noe bruk av video.
I dette kurset halser jeg etter de andre og får ikke poeng for de første quizene. De blir inaktive, siden jeg har startet opp kurset for sent. Men kurset er pedagogisk lagt opp med gjentagelser av hovedpunkter. Man får lister med anbefalt lesing, både PDFer og bøker og det er totalt fravær av kjøpepress.
Jeg tenker at dette er et veldig godt kurs om man starter opp til rett tid.

En test av kurs på Udemy-plattformen

Jeg ville teste et kurs på Udemy-plattformen også. Siden jeg er hageentusiast valgte jeg et kurs i hvordan man lager en sommerfuglhage. Akkurat dette kurset er veldig kort. Små video-snutter på tilsammen 1 time, med valgfrie quizer innimellom snuttene. Veldig pedagogisk lagt opp med gjentagelser av det man skal lære. Og relevant quiz som igjen repeterer hovedpunktene.
Dette minikurset hadde faktisk gratis kursbevis:

Jeg kjøpte i tillegg et kurs jeg skal kose meg med i høst. Heller ikke dette er knyttet til noen bestemte datoer med tidsfrister. Det var nedsatt 90% til 150,- istedetfor 1510,- («World Theatchers´ Day sale» i noen dager). Et kurs over 6,5 timer med video om: Garden Design. Jeg er spent på om dette kurset er like pedagogisk lagt opp som det forrige.

Oppsummert

Med bakgrunn i mine erfaringer, vil jeg anbefale å finne et kurs på Udemy eller edX, dersom du er i bygningsbransjen og vil oppdatere deg. De to plattformene har en rekke kurs som det er ganske enkelt å finne frem til. De tilbyr kurs i digitale verktøy, smarte byer, sirkulær økonomi, bærekraft, etc.
Min erfaring med kurset på Udemy var at det var veldig pedagogisk lagt opp. Men jeg vet ikke om plattformen stiller krav til de ulike leverandørene, slik at man kan forvente at alle kursene er like pedagogiske.
Min erfaring med edX var også god. Jeg likte måten kurset presenterte innholdet. I tillegg er edX-plattformen veldig innholdsrik og lovende.
Jeg tror ikke min dårlige erfaring på Coursera behøver å bety at det ikke er andre gode kurs der.

Har du erfaringer med MOOC?

Det hadde vært fryktelig interessant å høre om dem i kommentarfeltet…

Les også

Relaterte kurs og arrangementer