Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Tema: Bygg

Passivhus i Hardanger

Tekst av Tove Rodahl 14. des. 2011

Arkitekt Kaja Tiltnes fra arkitektkontoret Pir II presenterte blant annet et litt eksperimentelt passivhus i anledning åpning av et tverrfaglig samarbeidsprosjekt mellom skoler i Oslo. Samarbeidsprosjektet går på å utvikle passivhus-moduler og å få passivhus-kunnskap inn i utdanningen, og åpningen skjedde 13.12.2011 på Arkitekthøgskolen i Oslo med utdanningsminister Kristin Halvorsen til stede. Lavenergihuset er ett …

Arkitekt Kaja Tiltnes fra arkitektkontoret Pir II presenterte blant annet et litt eksperimentelt passivhus i anledning åpning av et tverrfaglig samarbeidsprosjekt mellom skoler i Oslo. Samarbeidsprosjektet går på å utvikle passivhus-moduler og å få passivhus-kunnskap inn i utdanningen, og åpningen skjedde 13.12.2011 på Arkitekthøgskolen i Oslo med utdanningsminister Kristin Halvorsen til stede.

Bilde av passivhus fra Hardanger
Foto: Anders Geertsen - fra http://hardangerliving.blogspot.com

Lavenergihuset er ett av husene som ble presentert i ”Solgt!”, nemlig passivhuset med de ekstra store vindusflatene. De store vindusflatene ble forklart. Huset ligger med flott utsikt og man valgte å gjøre vinduene nesten dobbelt så store som normen for passivhus. På bloggen til huseierne skriver de at et passivhus ikke kan ha mer enn ca. 23% vindusareal av beboelsesareal, mens deres hus har 38,5% vindusareal, delvis fordi de var så tidlig ute at passivhuskravene ikke var klare enda da de bygde.
Men energitapene fra vindusflatene har blitt kompensert på andre måter. Blant annet med vedovn med vannkappe som bidrar til varmtvann. Det gjør også solfangere på taket og i tillegg er det installert gråvannsgjennvinning.

Huset har kun trematerialer i alle yttervegger. Det er tre i alle sjikt, noe som er helt nytt og eksperimentelt for passivhus. Huset er på 164 kvm og har et energibehov på 56kWt/kvm/år. Det er Hardangers første passivhus eller hus med energimerking A, som huseierne skriver på bloggen sin.

Pir II fikk i oppdrag å tegne huset februar 2010 og det sto ferdig mai 2011. Det ble bygd i løpet av tre uker på fabrikken til Trebyggeriet og levert flatpakka til byggeplass. Her ble det oppført i løpet av 3,5 mnd.

bloggen passivhus i Hardanger finner du mye mer om erfaringene til den innovative familien som på passivhus. Du finner informasjon om økonomi, støtte og en rekke nyttige tips dersom du selv tenker på å bygge deg et passivhus.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer