Etisk intelligens

IKT-bloggen

Fremtidens transport og revolusjonerende sensorteknologi

Tekst av Tove Rodahl 9. feb. 2017 Streaming

Smart grønn vekst

En av panelsamtalene på Lerchendalkonferansen 2017 hadde temaet «Grønt digitalt skifte»

I panelet satt Anne Marit Panengstuen, konsernsjef for Siemens AS, Erik Fossum Færevaag, Disruptive Technologies, Kristine Hartmann (Konserndirektør transformasjon i AkerBioMarine), og Arvid Hallén, adm.dir i forskningsrådet. Møteleder var Maria Ekornes Myhre, seniorrådgiver, Forskningsrådet.

Hartmann kunne fortelle om hvordan AkerBioMarine hadde endret organisasjonen radikalt for å få opp innovasjonstakten i selskapet. Ledelsen peker ut retning og finner motivasjonsdriverne, mens det er de ansatte som er tettest på kundene og operasjonene som tar beslutningene.

Hallén fortalte om Forskningsrådets nye bærekraftstrategi som skal hjelpe bedriftene til å velge retning i tillegg til å støtte med midler. Forskningsrådet ønsker også å fremstå som en møteplass som kan koble bedrifter, en aktiv medspiller i steden for en passiv aktør.

Panengstuen pekte på at vi kan være helt i front, men at det hittil har vært tungt å være pioner i Norge.
Siemens har måttet sette opp busslinjer for politikere med elektriske busser inne i Oslo for å vise dem at de ikke trenger å vente til 2020, etc.
Se hennes presentasjon fremtidens transport:

Fremtidens transport er elektrisk og digital

Fossum Færevaag snakket om hvordan digitalisering effektiviserer og dermed bidrar til bærekraft. Se hans presentasjon:

Ny disruptiv sensorteknologi

Erik Fossum Færevaag fra Disruptive Technologies, bedriften som fikk Norwegian Tech Award prisen 2016, kunne fortelle om et helt unikt produkt: en generisk sensor med batterilevetid på hele 15år.
Med tanke på at det allerede i dag er et ti-talls milliarder sensorerer i verden og at Internet of Things (IoT) vil mange-doble dette antallet, må fokuset på laveffekt og batterilevetid være genialt og essensielt for å oppnå bærekraft.
Veldig moro at et norsk lite firma er banebrytende innen et område som virkelig kan være med å revolusjonere verden.

Se også andre debatter og samtaler fra Lerchendalkonferansen 2017

Les også

Relaterte kurs og arrangementer