Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Tekna advarer mot cybertrusler

7. feb. 2019

– Alle ønsker vi å ivareta Norges sikkerhet, sier Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg.

Bruker du Facebook, Snapchat, Google eller Instagram? Da vil du snart være lagret i en datamaskin hos Etterretningstjenesten på Lutvann.

-Alle ønsker vi å ivareta sikkerheten. Spørsmålet er hvilke konsekvenser det vil få og hvilken pris vi er villig til å betale for dette, sier president i Tekna Lise Lyngsnes Randeberg.

Aftenposten skrev mandag om Regjeringens nye, foreslåtte overvåkingssystem for Etterretningstjenesten, som gir adgang til å lagre datatrafikk som krysser grensen.

Kostnadene er foreløpig anslått til 750 millioner kroner, og medfører behov for opp til 100 flere etterretningsfolk.

Lyngsnes Randeberg leder Norges største forening for akademikere, med 76.000 medlemmer. Hun advarer mot at dette kan bli mindre nyttig i kampen mot terrorister og spioner enn politikerne tror. Årsaken er at vår bruk av internett er i ferd med å endre seg fort. Det er dårlig nytt for norske spioner og terrorjegere. -Når så mye av datatrafikken er kryptert, blir det nesten umulig å få tak i innholdsdata. E-tjenesten vil stort sett sitte igjen med medtadata, sier Lyngsnes Randeberg.

Les mer i Aftenposten

 

 

 

Les også