Tekna gir smarte benker til Halden

En smartbenk er et bymøbel som gjør det enkelt for folk på farten å lade batteriene – i dobbel forstand. I dag har Halden fått to smartbenker, etter initiativ fra Tekna Halden.

Torsdag 23. august ble det avduket to smartbenker i Halden – en på brygga utenfor Tista-senteret og en ved indre havn. Dette er noen av de første smartbenkene som tas i bruk i Norge. Det er første gang denne modellen installeres i en norsk by.

Dette er benker med solceller som gjør det mulig å lade telefoner og andre dingser, mens man tar en pause på benken. Det er tilgang på trådløst internett og ulike typer sensorer for innsamling av miljødata som CO2, fuktighet og temperatur.

Det er Tekna Halden som har tatt initiativ til å sette opp to smartbenker i Halden sentrum.
- Tekna er landets største forening for folk med høyere utdanning innen teknologi og naturvitenskap. Natur og teknologi møtes i en smartbenk og derfor synes vi det er en passende gave fra Tekna til Haldens befolkning, sier Øyvind Harridsleff i Tekna Halden.

Symbolsk samlingspunkt

En smartbenk skal være et attraktivt samlingspunkt for brukere av byrommet. Det skal skape nysgjerrighet, og gi turister og innbyggere informasjon om teknologi, historie, arrangement og bærekraftig samfunnsutvikling. Benkens form er inspirert av et tre der stammen holder solcellene over benken. Slik er smartbenken også et symbol for Haldens industrihistorie som er preget av tømmer, treforedling og satsing innen bærekraftig utvikling og fornybar energi. Installasjonene er gitt som gave til Halden kommune, og er realisert i samarbeid mellom Tekna Halden, Sparebankstiftelsen Halden og Smart City Halden. Sistnevnte har koordinert prosessen etter at ideen ble lansert.
- Styret i Sparebank1stiftelsen Halden ønsket å bidra til at dette spennende prosjektet kunne gjennomføres og håper smartbenkene blir flittig brukt for å lade batteriene. Vi er glade for å kunne være med på dette sammen med de andre samarbeidspartene, sier Kjell Hagen, daglig leder i Sparebankstiftelsen Halden.
- Folk i moderne byer er ofte på farten, smarte dingser trenger strøm og smarte folk ønsker en bærekraftig utvikling. Da passer det fint å ha noen samlingspunkter i Halden sentrum hvor det er mulig å lade batteriene i dobbel forstand. Derfor er vi veldig takknemlig for denne fremtidsrettede gaven, sier Thor Edquist, ordfører i Halden kommune.

Publisert: 24. august 2018