Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Rebekka Lie

Politisk

Skuffet over at redningspakke kommer som lån

Publisert: 26. mars 2020

Regjeringen varslet torsdag 26. mars at de utvider lånerammen til studenter som blir permittert fra deltidsjobben. – Enda mer lån for de som sliter økonomisk er ikke løsningen, mener leder for Tekna Student Rebekka Lie.

Leder for Tekna Student Rebekka Lie er svært skuffet over at studentpakken kommer som lån. Regjeringen tilbyr nå studenter et ekstralån på inntil 26 000 kroner dersom de blir permittert.

- Regjeringen har snudd seg fort rundt, men dessverre ser vi at løsningen bare medfører økt gjeldsbelastning for en allerede svært utsatt gruppe.  Studentene har bidratt til samfunnet på samme måte som andre arbeidstakere, og må da få samme støtte for å takle denne krisa, sier Lie, som representerer 13 000 studenter innen teknologi og realfag.

Knyttet stor spenning

Det var i forkant knyttet stor spenning til hva regjeringen ville komme med av redningspakke for studenter som blir permittert som følge av koronakrisen. Et stort flertall av norske studenter må jobbe ved siden av studiene for å få endene til å møtes. Men som studenter har de ikke rett til dagpenger dersom de bli permittert.

- For mange studenter er dette dramatisk. Fulltidsstudenten er dessverre et ideal, og ikke en realitet. Vi har ikke råd til å studere på heltid, og vi har ikke rett til økonomisk støtte fra NAV, sier Rebekka Lie.

- Dette er en ekstraordinær situasjon, og da kreves det ekstraordinære tiltak. Vi har ikke råd til å miste et kull med gode studenter, fordi vi ikke klarer å sikre finansieringsordninger som gir studenter råd til mat og et sted å bo, sier Lie, som selv er sivilingeniørstudent.

Lie viser til at en gjennomsnittsstudent bare har drøye 8000 kroner i måneden å leve for gjennom støtten fra Lånekassen. Dette skal dekke husleie, mat, skolemateriell, transport og andre utgifter.

- Regnestykket går rett og slett ikke opp. Bare et rom i et kollektiv i Oslo koster gjerne 6000 – 7000 kroner i måneden. Dersom man ikke støttes av foreldre kan man ikke leve av studielånet alene. Systemet er rigget for at studenter skal jobbe deltid. Da må det lages støtteordninger som omfatter studenter som blir permittert fra deltidsjobben i en krisesituasjon som nå, uten å øke gjeldsbelastningen, sier hun.

Dette er hovedpunktene i student-pakken: 

  • Studenter vil få utbetalt stipend og lån for resten av semesteret sammen med utbetalingen for april. Det utgjør for de fleste 27 550 kroner.
  • De studentene som har mistet arbeidsinntekt på grunn av korona-krisen får mulighet til å ta opp et ekstra lån på 26 000 kroner.

Krever krisepakke for studentene

 

Les også