Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nærbilde av en kalkulator og en pen

Aktuelt

Permittert – noen råd om personlig økonomi

Publisert: 25. mars 2020

Mange som blir permittert opplever naturlig nok dette som en hard påkjenning for privatøkonomien.

Løpende utgifter er tilpasset din normale inntekt. Ikke vent med å ta grep når uforutsette ting skjer, men vær heller føre var. Situasjonen vil stabilisere seg, men det er viktig å komme ut på andre siden på en best mulig måte. Her er noen råd fra oss i Tekna til våre permitterte medlemmer.

Dagpenger

Søk dagpenger med en gang du blir permittert. Denne støtteordningen har ikke tilbakevirkende kraft.

Dagpenger ved arbeidsløshet og permittering

Avdragsfrihet på boliglån

Nærmere 9 000 av våre medlemmer bruker Teknas avtale i Danske Bank.

Her søker du om avdragsfrihet på boliglånet ditt

Har du lån i andre banker, er vårt inntrykk at alle er svært velvillige til å hjelpe permitterte med avdragsfrihet. Ta kontakt med din bank.

Studielån

Trenger du betalingsutsettelse på studielånet ditt, kan du søke om dette på nettsidene til Lånekassen

Regninger og kortsiktig gjeld

Regninger forsvinner ikke, så om du får problemer med å betale, ta kontakt med utsteder eller kreditor for en betalingsutsettelse. Husk at kredittkort og forbrukslån med høye renter er den dyreste gjelden å utsette.

Få oversikt

Har du ikke allerede satt opp et budsjett over din privatøkonomi, er dette riktig tidspunkt. Gå gjennom kontoutskriften, og se hvor pengene blir av. Skill mellom det som er helt nødvendig og alt annet. Kanskje trenger du ikke alle dine strømmetjenester og abonnementer i en periode? Planlegger du i tillegg matinnkjøpene godt, kan du spare mye.

Forsikringer gjennom arbeidsgiver

Har du helse- og livsforsikringer gjennom arbeidsgiver er det viktig å sjekke om de fortsatt gjelder eller opphører direkte ved permittering. Her finner du mer informasjon om forsikring i usikre tider.

Boliglån og skattetrekk

En vesentlig lavere boliglånsrente i første kvartal gir mindre rentekostnader for 2020, noe som igjen betyr at fradraget i skattemeldingen blir lavere. Ta høyde for at dette kan gi deg restskatt.

Spareavtaler

Sparing er lurt, men i en periode kan løpende spareavtaler stoppes for å sikre bedre betalingsevne.

Medlemskontingent Tekna

Blir du permittert, får du fritak for medlemskontingenten i Tekna. Raskeste måten for kontingentfritak er å fylle ut skjemaet på Min profil.

Les mer om dette på denne siden

Stram inn på forbruket

I denne situasjonen er det best å gå hardt ut fra start. Stram inn på forbruket ditt med en gang, så kan du heller slippe opp litt etter hvert, om du ser at dette er mulig.

Studenter

De fleste studenter har en deltidsjobb ved siden av studiene, og er avhengige av denne inntekten for å få hverdagen til å gå rundt. I utgangspunktet har du ikke rett på dagpenger om du blir permittert fra en deltidsjobb, men Regjeringen har innsett alvoret for denne gruppen, og sammen med Lånekassen jobbes det med en løsning. Den er i dag ikke klar.

 

Les også

Relaterte kurs og arrangementer