Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Anders Kvam

Aktuelt

Ønsker en hovedavtale som er enkel å bruke

5. nov. 2019

5. november starter forhandlingene om en ny hovedavtale i staten.

 – Hovedavtalen skal sikre medbestemmelse og samarbeid mellom ledelsen og tillitsvalgte på statlige arbeidsplasser. Da må avtalen være enkel å bruke og legge til rette for en god samarbeidskultur i den enkelte virksomhet, sier leder Anders Kvam i Akademikerne stat.

Akademikerne går inn i forhandlingene med krav om å forenkle avtalen slik at den blir et tydelig og godt verktøy for samarbeidet mellom ledelsen og tillitsvalgte på den enkelte arbeidsplass. Dette innebærer å tydeliggjøre avtalens formål og hva som ligger i sentrale begreper som medbestemmelse og partsrepresentasjon, samt å korte ned dagens 47 sider lange avtale.   

Medbestemmelse      

-  Avtalen må sørge for forutsigbare, effektive og gode, reelle prosesser for medbestemmelse på den enkelte arbeidsplass, sier Kvam. - Erfaringen til mange tillitsvalgte er at de blir involvert for sent i prosesser i virksomheten som har betydning for arbeidshverdagen til de ansatte. Da mister virksomhetene gode muligheter til å finne de beste løsningene og medbestemmelsen til de ansatte uthules, sier Kvam.

Hovedavtalen i staten utløper 31. desember 2019.

Hovedavtalen ble første gang inngått i 1980 mellom staten og hovedsammenslutningene, og har siden ikke blitt endret i større grad. Partene i hovedavtalen i staten er Akademikerne, LO Stat, YS Stat og Unio. Kommunal- og moderniseringsdepartementet representerer staten. Avtalen praktiseres av de lokale representantene for partene i virksomheten gjennom lokale tilpasningsavtaler.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer