Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Lise Lyngsnes Randeberg sitter ved et bord med flere kvinner

Aktuelt

Norges fremste kvinnelige teknologer møttes for å utveksle erfaringer

12. juni 2019

Tekna møtte noen av landets dyktigste teknologer for å høste av deres erfaringer.

I toppetasjen av Astrup Fearnley, museet for moderne kunst helt på enden av Tjuvholmen i Oslo, sitter åtte kvinner rundt et bord.

Fem av kvinnene er blant Norges fremste teknologer, ifølge en kåring av Abelia og ODA-nettverket. De heter Anne Lise Waal, Astrid Undheim, Elin Borrebæk, Elisabet Line Haugsbø og Marianne Storsul og kommer fra en rekke ulike disipliner innenfor teknologifagene.

Målet for kåringen er å vise at teknologi i høyeste grad også er noe for jenter og kvinner. Kvinner utgjør nå 28 prosent av de ansatte i den norske IT-næringen. Det er en kraftig økning på få år. I 2014 utgjorde kvinnene bare 16 prosent, skriver Teknisk Ukeblad.

Sammen med de fem prisvinnerne sitter Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg, generalsekretær Line Henriette Holten og avdelingsleder for faglige nettverk, Eli Haugerud.

Møtet startet med litt mat og mingling, nå har «fasiliteringen», som Randeberg kaller det, begynt.

— Vi ønsker at våre medlemmer skal bli bedre kjent med hverandre, sier hun.

Reaksjoner på prisen

Foreningslederen lurer på hvilke reaksjoner kvinnene fikk på jobb etter at de vant kåringen.

— Det var mye oppstuss, sier en av kvinnene.

En annen sier at det ble servert kake på jobb og det ble laget nyhetssak i år, men da hun kom på den samme listen i fjor, var det ikke like mye oppmerksomhet rundt det.

— Det kunne gjerne vært mer! Jeg har lyst på kake jeg også, sier en tredje. Latter bryter ut. Stemningen rundt bordet er løs og god.

I det to timer lange møtet utveksler kvinnene erfaringer om omstilling, nedbemanning og oppkjøp. Både seire og nederlag.

Menn og navnet på obskure fotballagDSC_3954.jpg

President Randeberg spør kvinnene om deres inntrykk av Tekna, og hva fagforeningen kan gjøre for å være mer relevante for medlemmene sine.

Innimellom fylles rommet av lyden av torden. Plutselig åpner himmelen seg, og regnet fosser ned på den andre siden av gulv-til-tak-vinduene i lokalet.

— Hvordan er det som kvinne å jobbe med så mange menn? spør Randeberg.

En av kvinnene medgir at hun har få kvinnelige kolleger: — Jeg får sjokk når jeg plutselig ser en annen dame på do, spøker hun. Likevel har hun aldri kjent på at det er et problem at hun er kvinne på jobben. — Jeg jobber med dette fordi jeg liker det, fordi jeg liker teknologi, ikke fordi jeg er kvinne, sier hun.

Noen tilpasninger må likevel iblant til for å gli inn i mengden.

— Du må kunne navnet på en god del obskure fotballag, sier en annen.

Viktig med rollemodeller

Etter møtet snakket vi med et par av kvinnene om hva de synes om prisen.

Anne Lise Waag er daglig leder i Attensi, et selskap som lager opplæringsprogrammer basert på spillteknologi. Kundene er både norske og internasjonale bedrifter.

— Hvordan er det å bli årets tech-kvinne?

— Det er en kombinasjon. Det er både en anerkjennelse av arbeidet jeg gjør, men prisen understreker også viktigheten av rollemodeller. Jeg har selv en datter som er Ipad-konsument med store bokstaver, og det er viktig å vise henne og andre jenter at de kan være med på å utvikle teknologien vi omgir oss med, sier Waag.

— Det er som da Ada Hegerberg vant gullballen i fjor. Det er kjempeviktig for å få unge jenter til å ønske å bli god i fotball.

Hun peker på at jenter fortsatt er underrepresentert i teknologiske utdanninger, bedrifter og stillinger.

— Kåringer som denne kan hjelpe på dette ved å vise frem jobben vi gjør. Mange gjør en fabelaktig jobb.

Håper det blir kult å fremheve kvinner

Elisabet Line Haugsbø blir kalt en «etisk hacker». Hos risiko- og klassifikasjonsselskapet DNV GL tester hun sikkerheten til blant annet operasjonsteknologien til store industrielle systemer, slik som maritime og offshore-installasjoner og smart grids.

Hennes jobb er å avdekke sårbarheter i systemet.

— Det er gjerne knyttet høy risiko til operasjonsteknologi. Hvis det skjer noe på et atomkraftverk, er det verre enn at et selskap blir hacket og mister data, sier hun.

Haugsbø har vært på listen to år på rad.

— Det er kjempestas. Jeg vet faktisk ikke hvem som har nominert meg, men det er kjempeartig at noen har gjort det, sier hun.

Hun håper kåringen kan sparke igang en interesse blant bedrifter for å fremheve sine kvinnelige ansatte.

— Kvinner står kanskje ikke fremst i døra og vifter med hendene. Det er ikke nødvendigvis slik at bedrifter ikke gjør det idag, men jeg håper det blir en kul ting å gjøre. Vi kan gjerne drite litt i janteloven.

Les også