Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
En haug med fargerike Legobrikker

Når reformiver blir til hjerneflukt

22. juli 2019

Les innlegg i Klassekampen av Trond Wiberg, hovedtillitsvalgt for Tekna i Statens vegvesen.

Statens vegvesen har et av de beste fagmiljøene i verden når det gjelder trafikksikkerhet. Norge har Europas tryggeste trafikk, målt per innbygger, og antallet døde i trafikken er nå nede i under en femtedel av hva som var tilfellet i 1970. Den beste garantien for en fortsatt sikker trafikk, er å ta vare på kompetansekulturen vi har bygget opp over hele landet, det være seg i Oslo, Leikanger eller Grimstad.

Fagmiljøer forsvinner

I stedet ser vi nå at det ene fagmiljøet etter det andre forsvinner gjennom flyttinger til regionale sentere og nedleggelser av stillinger. Som et ledd i regionreformen ble det bestemt at Statens Vegvesen skulle regionaliseres, til tross for at utredninger viste at dette ville være mindre kostnadseffektivt og mindre trygt. Samtidig sentraliseres andre offentlige tjenester som helse og høyere utdanning. Trenden er hverken sentralisering eller desentralisering –den store trenden nå er bare endring. En dag skal man slå sammen for å sikre stordriftsfordeler, den neste skal det desentraliseres for sikre et godt tilbud over hele landet.

Vi i Tekna i Statens vegvesen frykter at dette kan ende i masseflukt fra Vegvesenet. Arbeidsmarkedet for teknologer er godt, og dersom de gode kompetansemiljøene forsvinner, og man i tillegg blir bedt om å flytte, er det mange som kommer til å velge andre arbeidsplasser. Over 200 ansatte sa opp i løpet av de første fem månedene i år. Den vanlige turnoveren i vegvesenet har vært på omkring fire prosent. Nå ligger den på ti prosent.

Det virker som politikerne i sin reformiver, ikke ser kostnadene som følger av slike omorganiseringer. Fagfolk er ikke legoklosser som enkelt kan plukkes fra hverandre og settes sammen i nye strukturer, uten tap i effektivitet eller kvalitet. Gode kompetansemiljøer tar det tiår å bygge opp, men kort tid å ødelegge. Sterke og robuste miljøer gir grunnlag for kontinuerlige forbedringer. Dette er den beste garantien for at vi også i fremtiden skal være i verdenstoppen på trafikksikkerhet.

Trond Wiberg
Hovedtillitsvalgt for Tekna i Statens vegvesen

Les også