Mobilitet 2020: -Manglende kunnskap blir dyrt

-Vi må slutte å bruke penger feil.

Dette var ett av hovedbudskapene til Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen på «Mobilitet 2020», som åpnet i Oslo i dag.

Ruter-sjefen Reitan Jenssen satte kunden i sentrum i sitt engasjerende åpningsinnlegg. -Hvor mange av dere våkner opp om morgenen med et intenst ønske om å drive reiseplanlegging, eller lurer veldig på hvordan man kjøper billett? spurte han retorisk. -Vi må klenge oss tettest inn mot kundene for å finne ut hva de egentlig vil, sa en offensiv og engasjerende Ruter-sjef, som nærmest trollbandt forsamlingen med sine visjoner om fremtidens transportløsninger. Sentralt i disse sto elektrifisering, samhandlende intelligente transportsystemer, automatisering og delingsmobilitet.

Hammer og spiker

Han advarte mot å dele opp transportsektoren i sektorer; hans buskap var at de store mulighetene ofte finnes i skjæringspunktet mellom sektorene. Likeledes advarte han alle mot å være altfor opphengt i vedtatte planer. -Hvis du har en hammer, ser alt ut som en spiker. Vi må være villige til å endre oss ut fra hva vi lærer. Manglende kunnskap om hva vi driver med, kan bli fryktelig dyrt, sa han. -Det er ikke noe mål i seg selv innen transportsektoren å få dobbeltspor til Lillehammer – kundene er ikke så opptatt av infrastruktur i seg selv. De er først og fremst opptatt av høy frekvens, god komfort og pålitelighet, understreket Ruter-sjefen.

Lave priser

Ungdomspolitikere var også invitert til åpningen av konferansen. -Det er viktig å holde prisen på kollektivreiser lavt for ungdommen, slik at de venner seg til å benytte kollektivtransport, understreket AUF-leder Ina Libak. -Vi må våge å drømme de store drømmene om nattog mellom de største byene, elektriske fly og batteriferger, sa hun.

Stor møteplass

«Mobilitet 2020» fortsetter med parallelle sesjoner om attraktive byer, teknologi og klima, politikk og regulering og sikkerhet og adferd. Dette arrangementet for alle som har interesse for samferdsels- og mobilitetsspørsmål samler denne gang innpå 400 deltakere, og Tekna er en av de nesten 20 aktørene som samarbeider om denne møteplassen.

Dette er Mobilitet 2020

 

 

 

Publisert: 4. februar 2020