Mia kan bli pensjonstaper

Tekna-medlem Mia Sandstrøm mener det er urettferdig at hennes generasjon må slite mer for pensjonen, skriver NRK.

Regjeringens opplegg for tjenestepensjonene gjør at 25-åringer med lange studier kan risikere å få bare vel 40 prosent av lønnen i pensjon, ifølge Akademikernes regnestykke.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie leder forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon som startet onsdag. Akademikerne er ikke begeistret for at 25-åringer kan bli pensjonstapere i offentlig sektor. – Det føles litt urettferdig at alle de som er i jobb nå får alle godene, mens vår generasjon må slite mer, sier den 25-årige studenten Mia Sandstrøm til NRK.

I fysikkbygningen på Blindern i Oslo går mange som senere blir akademikere i stat og

kommuner. Deres nye pensjoner forhandles nå etter at regjeringen, arbeidsgivere og arbeidstakere onsdag begynte på et nytt forsøk på å enes om en ny pensjon i kommunene og staten.  Både opptjening og uttak av offentlig tjenestepensjon er til debatt den neste måneden. Det gjelder 800.000 personer som jobber i kommuner og i staten. Sandstrøm har hørt at pensjonen hennes er utsatt for kutt.

– Jeg synes det ser ganske dystert ut, og alt vi får høre er at vi som går ut nå kommer til å få veldig lite pensjon, sier hun.

Kari Sollien i Akademikerne sier deres regnestykke viser at de som er nyutdannet nå og skal begynne å jobbe i offentlig sektor - kan risikere å få helt ned i 42 prosent av sluttlønnen sin i pensjon. – Med den skissen vi har sett fra Arbeidsdepartementet så langt, viser våre regnestykker at våre grupper unge - de som er nyutdannet nå og skal begynne å jobbe i offentlig sektor - kan risikere å få helt ned i 42 prosent av sluttlønnen sin i pensjon, sier hun.

– Man kan ha det i tankene, og heller søke seg til privat sektor. Lokkemiddelet til offentlig sektor har som oftest vært at de har trygge rammer og gode pensjonsordninger, sier hun.

Les hele saken på NRK her:

https://www.nrk.no/norge/akademikerne_-25-aringer-med-lange-studier-kan-bli-pensjonstapere-1.13903707

Publisert: 8. februar 2018