Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Karbonfangst: -Vi er på vei!

16. jan. 2019

Mye går bra, men det går ikke fort nok.

-Medlemmene i Tekna er klare for å gjøre jobben. Vi har kunnskapen – mye av kompetansen fra olje- og gassektoren kan brukes for å løse klimaproblemene, sa Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg under åpningen av CO2-konferansen. -Vi er kommet langt på vei, men nå gjelder det at vi ikke snubler på målstreken, sa Tekna-presidenten.

Møteplass

For 15. gang arrangerer foreningen en slik CO2-konferanse, og Randeberg mente at man både kan bli glad og trist på grunn av dette. Glad på grunn av det sterke faglige engasjementet, trist fordi vi ikke har kommet lenger. -Vi har en unik mulighet til å ta en internasjonal lederrolle når det gjelder karbonfangst og -lagring – vi har både kunnskapen og forspranget. Nå trenger vi en dato for et fullskalaanlegg. Her ligger det enorme muligheter for nye arbeidsplasser. Titusenvis av nye jobber kan skapes innenfor dette fagområdet, noe som vil styrke det norske næringslivet, sa Tekna-presidenten.

-Vi ønsker å være med, Tekna ønsker å fortsette å samle folk på tvers av fag, bransjer og sektorer, for å finne gode globale klimaløsninger. Å dele erfaringer og kunnskap er en viktig del av dette, understreket hun.

Offentlig muskel

-Oljelandet Norge trenger helt klart også nye bein å stå på, sa statssekretær Atle Hamar fra Klima- og Miljødepartementet. -Den offentlige anskaffelsespolitikken er offentlig sektors sterkeste muskel i denne sammenhengen – offentlig sektor kjøper inn for flere hundre milliarder hvert år, og hvis vi legger inn klima her, kan dette få stor effekt, sa statssekretæren.

Ikke fort nok

-Mye går bra i norsk klimapolitikk, men det går ikke fort nok, og vi må gjøre mye mer, sa Hamar. Han var opptatt av at hele folket må trekkes med i klimapolitikken, og avviste at elbiler ennå ikke har kommet til bygde-Norge. Avslutningsvis siterte han vestlandskunstneren Ludvig Eikaas fra Jølster – «det er ikke jeg som er vill, det er de andre som ikke vil».

Andre temaer på Teknas CO2-konferanse var blant annet siste nytt fra FNs klimapanel, og hva som skal til for at CCS skal bli samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Her er programmet for CO2-konferansen.

Les også