Fremtidsjubel i Arendal

Nordisk union, avglobalisering og kvinnedominans. Det var noen av hypotesene som ble luftet da Tekna inviterte til debatten «Norge anno 2030».

200 personer hadde tatt veien til Teltscenen mandag 13.august for å være med på Teknas fremtidsscenariedebatt under åpningen av Arendalsuka.

Utgangspunktet for debatten var at deltakerne var i 2030 i et heldigitalisert, grønt og smart Norge, og kikket seg tilbake på hvilke grep som var gjort de siste 12 årene. Fra Sverige hadde forsker og formidler Kjell Nordström kommet, og han innledet samtalene med sine betraktninger rundt hvorfor Norge og Norden har lykkes i 2030. 

- Jeg ser for meg et 2030, der den nyetablerte Nordiske Union er det tredje rikeste handelsområdet i verden, og den sjuende største økonomien i verden. Vi har en verden som er i ferd med å avglobaliseres, samtidig som urbaniseringen tar enda sterkere form. Kvinnene er i enda større grad i ferd med å ta over akademia, ikke bare i Norden, men i hele verden, hevdet Nordström. 

Til arrangementet hadde også statsminister Erna Solberg en appell. – Vi har lykkes i 2030 fordi vi har satset på kunnskap og kompetanse, samtidig som vi har tatt med alle og løftet de som har stått i fare for å falle utenfor, sa statsministeren på video til publikum. Hun pekte på integreringsløft, flere jobber innen teknologi og digitalisering, reformer i offentlig sektor og fortsatt godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet som viktige faktorer for norsk suksess. 

Nordström påpekte at noe av det unike i Norden er den tilliten vi viser hverandre. - Det er spesielt, og en viktig suksessfaktor. USA er det motsatte, der stoler ingen på hverandre, hevdet forskeren. 

Han fikk støtte av Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg. – Tillit må ligge i bunn. Vi må også klare å kombinere etikk og butikk. Utfordringene rundt personvern, datasikkerhet og personifisering av data er store, påpekte hun. 

 

Publisert: 14. august 2018