Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bilde av Teknisk Ukeblad på papir og på mobil liggende side om side

Forskjellsbehandler teknologi-journalistikken

20. mai 2019

Regjeringen foreslår å opprettholde 25 prosent moms på digitale teknologinyheter.

– For Teknisk Ukeblad er dette svært kritisk. Vi jobber hardt for å endre budsjettforslaget, sier Tekna-president, Lise Lyngsnes Randeberg.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår Regjeringen å videreføre momsbelastningen av digitale nyheter og dybdejournalistikk.

- Dette er et sterkt tilbakeslag for likeverdige konkurransevilkår innad i den frie pressen, og det vil redusere innovasjonskraften og overlevelsesevnen, understreker hun.

Digitale abonnementer i fagpressen og tidsskrifter har alltid blitt belastet med 25 prosent moms. Kulturminister Trine Skei Grande proklamerte for ett år siden at nullmoms skal gjelde for fagpressen og tidsskrifter, slik som for allmenne digitale nyhetsmedier. Nå har Regjeringen forsøkt å følge opp løftene i revidert nasjonalbudsjett, men har laget mange finter og barrierer.

Blant annet foreslår de allikevel å fortsette momsbelastningen av digitale fagmediene som i årevis har drevet innovasjon for å tilpasse seg leserne i et utfordrende marked.

- Det er langt igjen før kulturministerens løfte er oppfylt. Regjeringen mener det er fornuftig å videreføre konkurransevridningen mellom den digitale dybdejournalistikken og den allmenne dagspressen, sier Randeberg, som også er styreleder i Teknisk Ukeblad Media AS.

Påvirker Teknisk Ukeblad

Teknisk Ukeblad er Norges største publikasjon som formidler daglige nyheter og dybdekunnskap om teknologi og samfunn. Hver uke besøker en kvart million nordmenn TU.no, som har utviklet seg til å bli en svært moderne digital kanal for teknologiinteresserte.

Papirutgaven av Teknisk Ukeblad har vært fritatt for moms, og er et gratis medlemsgode for Teknas medlemmer. Regjeringen ønsker at, i motsetning til aviser som Aftenposten og VG, så må Teknisk Ukeblad fortsatt betale 25 prosent moms på de digitale abonnementene. Dette er sterkt konkurransevridende og innovasjonshemmende, og påvirker tilgjengeligheten av nyheter og dybdestoff for Teknas medlemmer.

- Vi er i dialog med Stortinget om å få rettet opp skjevhetene i Revidert nasjonalbudsjett. Jeg forventer at det legges opp til likebehandling av alle aktører som formidler nyheter og kunnskap, sier Randeberg.

Mer info

Pressemelding fra Finansdepartementet om Revidert nasjonalbudsjett 2019

Derfor gir momsfritak uheldig forskjellsbehandling

 

Les også