-Vitenskapen er vårt kart og kompass

-Våre barn fortjener den beste kunnskapen, sa Rasmus Benestad under Teknas CO2-konferanse, som ble arrangert for kort tid siden. Han er leder av Tekna Klima, og til daglig seniorforsker ved Meterologisk Institutt.

-Hvordan skal vi takle vitenskapelig fornektelse? var spørsmålet Benestad tok opp i sitt innlegg. Han gjennomgikk en del av påstandene fra klimaskeptikerne, og advarte mot at den såkalte klimarealistiske motekspertisen ofte opptrer i ekkokamre, hvor gale påstander og «bevis» gjentas og gjentas. Samtidig påpekte Benestad at også klimaforskerne bør bli bedre til å kommunisere sitt budskap. Han la fram de såkalte klimavettreglene:

-Legg ikke ut på forskning uten trening
-Vis respekt for fakta
-Lytt til erfarne fagfolk
-Bruk vitenskapen som kart og kompass
-Gå ikke alene – få en uavhengig vurdering
-Vend i tide – det er ingen skam å ta feil
-Spar på kreftene og stang ikke hodet mot veggen

I et debattinnlegg i Aftenposten for kort tid siden skriver Benestad og hans kollega Øyvind Nordli ved Meterologisk Institutt at Carl I. Hagen baserer seg på informasjon fra en gruppe som kaller seg for Klimarealistene, som i hovedsak består av eldre menn som ikke har noen forskererfaring om klimaendringene. -Hagen og Klimarealistene motarbeider interessene til folk flest når de forsinker det grønne skiftet og stjeler tid fra klimatilpasningsarbeid for å verne liv og verdier. De skaper også forvirring, slik at folk ikke får pålitelig informasjon, men grumser bildet til med propaganda fra høyrekonservative, amerikanske tenketanker. Det er synd at hverken NRK eller TV 2 har vist dokumentaren Merchants of Doubt som avslører hvordan disse tenketankene jobber, og som gjennom Hagen og Klimarealistene når norske medier, påpeker Benestad og Nordli.

Publisert: 21. februar 2017