Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Aktuelt

-Gi en mann en merd, og han vil fø en hel verden

5. nov. 2018

Statssekretær Roy Angelvik i Fiskeridepartementet er en av flere som formelig oser av optimisme på Teknas Havbrukskonferanse i Trondheim.

Havbrukskonferansen gikk av stabelen i morges på Scandic Nidelven. Det er Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg som starter ballet med å understreke hvor viktig havet har vært for nordmenn i tusenvis av år.

– Vi har et nært og tett forhold til havet alle sammen, slår hun fast.

I en fullpakket konferansesal, oppfordrer Randeberg havbruksnæringen til å samarbeide om utfordringene bransjen står overfor.

– Innovasjon er det som skjer når forskjellige kompetanser møtes.

«Gi en mann en merd»

Randaberg spiller dermed ballen videre til statssekretær Roy Angelvik i Fiskeridepartementet. Statssekretæren er svært optimistisk for bransjens fremtid.

Han stiller seg selv spørsmålet: Hvor realistisk er det med bærekraftig produksjonsøkning med dagens utfordringer? Og svarer kontant:

– Det er ikke bare realistisk, det er en realitet. Det er her, det er nå. Min skrekk er bare at vi skal komme på etterskudd, slik at næringen må vente på oss politikere, sier Frp-politikeren. For å beskrive viktigheten av vekst i oppdrettsbransjen, foreslår han en nyskriving av et gammelt og kjent ordtak:

– Det sies «gi en mann en fisk, og han har mat nok for en dag. Lær en mann å fiske, og han har mat for resten av livet». I det forumet her, er det kanskje riktigere å si: «gi en mann – eller en kvinne – en merd, så vil man fø en hel verden», sier han og avslutter: – Jeg gleder meg som en unge til fortsettelsen.

Spis sild og potet

Direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, er ikke mindre optimistisk. Han mener havbruket kan ta over for olje og gass-sektoren og være med på å finansiere eldrebølgen.

– Vi er en del av – en del av, ikke hele – løsningen på å tette det voksende gapet mellom inntekter og utgifter i landet.

Han understreker at det ikke bare er Norge som satser på havet. Verdensbanken og en rekke andre land øyner også de store mulighetene som ligger der. Grunnen er enkel, ifølge Ystmark.

– Når 70 prosent av kloden er dekket av vann, og kun to prosent av matproduksjonen foregår i havet, så er det klart for meg at det er her mulighetene ligger.

Han gir deretter deltagerne et aldri så lite klimaråd, for de som er bevisste på klimautslippet til maten vi spiser. – Dersom du vil spise klimavennlig mat, bør du bare spise sild og potet.

Havbrukskonferansen varer ut dagen og fortsetter i morgen. Blant temaene som tas opp i ettermiddag er «fiskevelferd ved økt produksjon», «hvordan Norge skal forbli verdensledende innen oppdrett ved bruk av teknologi» og «hva teknologistatus er i dag og hvilke utfordringer som må løses».

Les mer om Teknas havbrukskonferanse her!

Les også