- Vil ha mer fart i romfarten

- Norsk romfartsatsing handler om næringsutvikling og teknologioverføring. Dette understreket Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg da Tekna arrangerte romfartdebatt på Cutting Edge-festivalen.

Cutting Edge-festivalen er den største tverrfaglige teknologi-festival i Norge, og en del av Oslo Innovation Week. Tekna arrangerte egen romfartdebatt under festivalen, med høyt faglig og politisk innhold.

- Dette handler om næringspolitikk. Putter du nok penger og vilje inn, kommer det verdier ut. I stedet har vi i Tekna opplevd at vi i budsjettperiodene har måttet spørre oss om hvilket romprogram det er vi skal være med å redde i år. Slik kan det ikke være, og det vitner om at det på dette ikke er god nok kunnskap i næringslivet og politikken, sier Randeberg.

Denne sommeren vedtok Teknas representantskapsmøte en offensiv rompolitikk, der Tekna blant annet skal arbeide for at Norge opprettholder sin deltakelse i og finansiering av ESAs obligatoriske og frivillige programmer, med nasjonale følgemidler, og EUs romprogrammer. Tekna ønsker også å være en pådriver i arbeidet for nasjonal romstrategi. 

Verdensrommet er spennende

En av forslagsstillerne ved representantskapsmøtet, Eirik Kommedal, var innleder under Cutting Edge-debatten. Han er svært fornøyd med at Tekna tar vedtaket og arbeidet med romfart videre. - Dette handler om næringspolitikk, men også om rekruttering og å skape entusiasme blant barn og unge. Alle synes jo verdensrommet er spennende. Kan vi kanskje utnytte solenergien bedre fra rommet? Hva med mineralforekomster der ute? Hva med vann og liv?
Kommedal har selv tatt en master i astrobiologi, om liv på Mars, og ønsker å jobbe mer med feltet fremover. - Vi klarte Nordsjøen. Nå må vi også bruke mer ressurser på det som er rundt oss, sier han.

Deltakere å debatten var Torstein Tvedt Solberg (Ap), medlem av Stortingets Næringskomité, Morten Dæhlen, dekan ved det Matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO, Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna, Hilde Erlandsen, avd. direktør, Avdeling for muliggjørende teknologier, Forskningsrådet, Christian Hauglie-Hanssen, EVP Space & Surveillance. Kongsberg Defence Systems, Torstein Tvedt Solberg (Ap), medlem av Stortingets Næringskomité. Moderator var Alexander Biebricher, Dr.scient. Romfysikk, NAROM

Du kan se debatten her

 

Se Tekna-president Lise L. Randebergs kommentar etter debatten

Publisert: 26. september 2017