Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bilde av en gul vindturbin til havs

Aktuelt

– Vi kommer ingen vei uten de andre fagene

Tekst av Tekst: Sondre Tallaksrud 6. feb. 2020

Ingen vet hvordan man lager en vindturbin alene. Det vet fagpersonene som har laget vindparker for Aker Solution bedre enn de fleste. Man trenger teknologer, forskere, hydrodynamikere og utviklere, blant annet.

Hvis man fjerner en av ekspertene, kan prosjektet bli en fiasko.

Det forteller Vegard Sorteberg, som jobber som utvikler i et team som lager flytende vindparker.

– Vi kommer ingen vei uten de andre fagene, vi må få en forståelse av den totale funksjonaliteten som ønskes før en kan starte på selve styringssystemet. Alt fra bevegelsesmønsteret til datasikkerhetskrav er av interesse.

– Vi er en stor bedrift med bred kompetanse og hvor vi enkelt finner ønsket kompetanse og hjelp om en føler på egne begrensninger, sier Sorteberg.

– Man kommer kort med kun hydrodynamikere

Hydrodynamiker på samme prosjekt, Rolf Løken, tror man ikke hadde kommet langt på prosjektet, om kun hans fagfelt var representert.

IMG_3138.JPG
Rolf Løken er glad han jobber i et tverrfaglig team. Foto: Privat.

– Man kommer kort med kun hydrodynamikere i teamet og det trengs et multidisiplint team. Dette teamet må også ha ingeniørkompetanse innen strukturdesign og beregninger, aero-hydro analyser, forankring, elektro, material, mekanikk, teknisk sikkerhet, marine operasjoner, instrument og telekom, med fare for å glemme noen.

– Dette gjelder for det flytende skroget og forankringen, mens design av elementer som for eksempel selve vindturbinen og ilandføring krever litt forskjellige kompetanser, sier Løken.

Hvor viktig er det å kjenne sine egne begrensninger på et slikt prosjekt?

– Det er viktig i slike prosjekter å kjenne sine egne begrensninger. Man må trekke på relevant erfaring fra en lang historie fra maritim næring og olje og gass og samtidig være ydmyk for de nye utfordringene som flytende vindturbiner bringer.

– Det er også viktig å trekke på erfaringene fra offshore bunnfast vind og de flytende demonstrasjonsprosjektene installert og operert i en del år allerede. Det er mange nye tekniske utfordringer innen flytende vindturbiner noe som gjør at vi blir utfordret til å gå utenfor egne begrensninger, og da er det viktig å orientere seg i markedet etter muligheter for å engasjere eksperter innen området eller om man ganske enkelt må bevege seg utover egne begrensninger.

Han forteller at de har vært flinke til å dele kunnskap tverrfaglig under prosjektene.

– Det er høyt fokus på teamwork og samhandling i prosjektene våre, det være seg for olje og gass eller flytende vind. I tillegg til å ha en godt styrt samhandlingsprosess så setter vi prosjektteamene fysisk sammen i åpne kontorlandskap for å gjøre kommunikasjon og deling av kunnskap best mulig, sier Løken.

– Man må forstå hva slags innspill kollegaene trenger fra deg

Christophe Bekhouche, som har jobbet som maskiningeniør for samme prosjekt, er glad de har et bredt tverrfaglig team.

– Hvis det var kun marineingeniører (i.e. installasjonsingeniører) uten hydrodynamisk-ingeniører for å designe flyteren som skal installeres, blir det jo ingenting å installere til havs.

Foto - Christophe Bekhouche.JPG
DELER PÅ KOMPETANSEN: Christophe Bekhouche synes bedriften er flinke til å samarbeide og dele på kompetansen. Foto: Privat.

– Marineingeniørens jobb starter på slutten av prosjektet, når vindmøllene installeres offshore og kobles til landets strømnettverk. Han/hun er den siste løperen av et stafettlag, sier Bekhouche.

Han forteller at han jobber i et selskap med veldig mye erfaring og kompetanse. Og at det er viktig å bruke denne erfaringen for å optimalisere designer- og installasjonsmetoder, og for å utvikle nye løsninger.

– Flytende Vind er fortsatt en ny industri, og vår erfaring har mye å bidra med for å gjøre havvind mer kostnadseffektivt. Det er ganske naturlig å kjenne sine egne kompetansebegrensninger, og spørre om støtte når du gjør en jobb, men jeg syns det er enda viktigere å alltid søke etter en bedre måte å gjøre noe som er innenfor sine egne kompetansebegrensninger.

– Hvor flinke er dere til å dele kunnskap tverrfaglig når dere jobber?

– Den viktigste i en tverrfaglig jobb er å forstå hva slags innspill dine kollegaer trenger fra deg, og hvilket resultat de forventer av det, for å få mest effektiv kommunikasjon. Hver avdeling satser på forskjellige utfordringer, som noe ganger kan løses av en design justering fra en ulik avdeling. Å snakke ofte med forskjellige prosjektmedlemmer og å være nysgjerrig på hverandres oppgaver hjelper mye for prosjektets suksess, sier han.

Relaterte kurs og arrangementer