Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

- Positivt med vekst for IKT

25. apr. 2019

Flere vil studere IKT, viser tall fra Samordna opptak. – Det er positivt. Det er de unge som skal drive fram digitaliseringen av landet, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

IKT-fagene var blant vinnerne da Samordna opptak presenterte søkertallene til høyere utdanning. Det var i år 6,3 prosent flere førstevalgsøkere til disse fagene, sammenlignet med fjoråret. Blant kvinnelige søkere var veksten på hele 15 prosent.

- Dette er bra, for vi trenger flere med IKT-utdanning, både kvinner og menn. Den pågående digitaliseringen krever økt kompetanse, og utfordringene knyttet til IKT-sikkerhet er økende. Vi trenger også flere med kompetanse på IKT-sikkerhet, for vi er avhengig av at folk har tillit til de digitale tjenestene, sier Randeberg.

Også havnæringen opplever positive søkertall. – Dette er bra, vekstnæringer tiltrekker seg folk, og havnæringen kommer til å bli viktig framover, sier hun. 

Søkertallene av førstevalgsøkere til realfagene falt i år med 6,2 prosent, mens teknologifagene falt med 1,8 prosent. Dette bekymrer Tekna-presidenten.

- Vi trenger flere gode realister og teknologer, ikke færre. Det er i samspillet mellom disse fagområdene vi finner løsningene på utfordringer knyttet til blant annet klima, energi og helse. Grunnleggende kunnskap innen teknologi- og realfag har vært med å bygge landet i alle år, sier hun

Les også