Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Statsminister Erna Solberg taler på scenen hos Akademikernes høstkonferanse

Aktuelt

- Kunnskap er løsningen for grønn vekst

17. okt. 2019

- Kunnskap og kompetanseheving er nødvendig for å skape et bærekraftig samfunn. Dette hevdet statsminister Erna Solberg under åpningen av Akademikernes høstkonferanse.

Rundt 200 personer var samlet på Hotel Christiania Teater torsdag 17. oktober for å diskutere hvordan grønne produkter og teknologi skal bli lønnsomt, og sikre at vi når klimamålene. Konferansen har fått tittel Kunnskap for grønn vekst.

- Gjennom kunnskap og kompetanse skal vi nå klimamålene. Vi må omstille oss fra en oljeøkonomi til en grønn økonomi. Det skal vi gjøre gjennom forskning, innovasjon og kunnskap, hevdet statsminister Erna Solberg.

Leder av norsk industri Stein Lier Hansen pekte på industriens rolle i det grønne skiftet.

- Prosessindustrien er i førersetet når det gjelder å legge om til grønn produksjon. Dette har vi drevet med i lang tid, fordi det både gjennom kvotesystemet er nødvendig for å drive lønnsomt, og fordi etterspørselen etter bærekraftige produkter er økende. Ny klimateknologi som CCS, hydrogen og elektrifisering er nødvendig. Uten en ren industri får vi ikke et rent samfunn, hevdet han

Forskning- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø hevdet også at kunnskap er nøkkelen til et vellykket grønt skifte.

- Alle regjeringens medlemmer har et selvstendig ansvar for klimaspørsmålet. Men spesielt mener jeg at mitt departement har et stort ansvar. Dagens studenter må ta bærekraftsmålene på alvor. Det er i stor grad de som skal gjennomføre det grønne skiftet, og uten kunnskap og forskning vil vi ikke klare å nå målene, sa hun.

VG-kommentator Tone Sofie Aglen mener politikerne må ta på alvor den splittelsen vi ser mellom generasjonene og mellom by og land når det kommer til klimaspørsmålet, og påpekte viktigheten av å få med oss hele folket i klimakampen.

Akademikerprisen til Thomas Hylland Eriksen

Statsråd Iselin Nybø fikk gleden av å dele ut Akademikerprisen til professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen.

- Jeg er stolt, glad, rørt og ydmyk. Tverrfaglighet er helt sentralt i løsningen på det grønne skiftet. Summen av delene er større enn helheten, hevdet prisvinneren. Prisen er på 100 000 kroner og en statue av Nico Wideberg.

 

 

Les også