Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bilde av Leder av Tekna-student Rebekka Lie

Politisk

- Krever krisepakke for studenter

Publisert: 18. mars 2020

Studenter har ikke rett på dagpenger fra NAV dersom de blir permittert fra deltidsjobben grunnet koronapandemien. – Studentene faller utenom krisepakkene, og mange er svært bekymret. Nå må politikerne ta grep, sier leder for Tekna student Rebekka Lie.

Et stort flertall av norske studenter må jobbe ved siden av studiene for å få endene til å møtes. Men som studenter har de ikke rett til dagpenger dersom de bli permittert.

- For mange studenter er dette dramatisk. Fulltidsstudenten er dessverre et ideal, og ikke en realitet. Vi har ikke råd til å studere på heltid, og vi har ikke rett til økonomisk støtte fra NAV, sier leder for Tekna Student Rebekka Lie. Nå krever Tekna Student, som representerer snart 13 000 teknologi- og realfagsstudenter, at også studenter må omfattes av krisepakkene.

- Dette er en ekstraordinær situasjon, og da kreves det ekstraordinære tiltak. Vi har ikke råd til å miste et kull med gode studenter, fordi vi ikke klarer å sikre finansieringsordninger som gir studenter råd til mat og et sted å bo, sier Lie, som selv er sivilingeniørstudent.

- 8000 kroner å leve for

Lie viser til at en gjennomsnittsstudent bare har drøye 8000 kroner i måneden å leve for gjennom støtten fra Lånekassen. Dette skal dekke husleie, mat, skolemateriell, transport og andre utgifter.

- Regnestykket går rett og slett ikke opp. Bare et rom i et kollektiv i Oslo koster gjerne 6000 – 7000 kroner i måneden. Dersom man ikke støttes av foreldre kan man ikke leve av studielånet alene. Systemet er rigget for at studenter skal jobbe deltid, og da må det lages støtteordninger som omfatter studenter som blir permittert fra deltidsjobben i en krisesituasjon som nå, sier hun.

Mange reiser hjem

Regjeringen har bedt hele befolkningen, inkludert studenter, om å reise minst mulig for å hindre spredning av smitte.

- Mange studenter har nå dratt hjem, og mange vurderer å dra hjem til familiene for å slippe utgifter. Jeg håper det kommer en snarlig krisepakke til studentene som gjør det mulig å bli værende på studiestedet, sier hun.

Lie er innforstått med at fulltidsarbeidende som blir permittert ikke har noen inntektsdekning tilsvarende Lånekassen å falle tilbake på, men mener det bør lages ordninger der ikke hele grupper faller utenfor.

- Eventuelle støttebeløp per student vil naturlig være lavere enn for fulltidsarbeidende, men den er likevel helt nødvendig. Stortinget få på plass krisepakker som omfatter alle, sier hun.

Les også

Relaterte kurs og arrangementer