Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Studenter  med penn og papir

Politisk

- Alle må ha råd til å studere

Publisert: 19. mars 2020

Det skal nå etableres en midlertidig løsning gjennom Lånekassen for studenter som blir permittert fra deltidsjobben, varsler Regjeringen. – Dette er positivt. Vi trenger ordninger som gjør det mulig for alle studenter å klare seg økonomisk, sier leder i Tekna Student Rebekka Lie.

Regjeringen signaliserte torsdag 19. mars at de så raskt som mulig skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av koronapandemien.

Positive signaler

- Dette er positive signaler, og det er bra at myndighetene har snudd seg rundt raskt for å hjelpe studenter som er permittert og som nå er i en vanskelig situasjon. Vi er spente på hva som ligger i pakken, sier Rebekka Lie, som representerer 13 000 teknologi- og realfagsstudenter i Tekna.

Hun påpeker at det nå er en ekstraordinær situasjon, og at det da kreves ekstraordinære tiltak.

- Vi har ikke råd til å miste et kull med gode studenter, fordi vi ikke klarer å sikre finansieringsordninger som gir oss råd til mat og et sted å bo. Regnestykket går rett og slett ikke opp. En gjennomsnittsstudent har bare drøye 8000 kroner i måneden å leve for gjennom støtten fra Lånekassen. Et rom i et kollektiv i Oslo koster gjerne 6000 – 7000 kroner i måneden. Dersom man ikke støttes av foreldre kan man ikke leve av studielånet alene, sier Lie, som selv er sivilingeniørstudent.

Studentlederen ber nå om ordninger som gjør det mulig for alle studenter å klare seg, selv med bortfall av lønn fra deltidsjobb.

- Vi trenger gode ordninger som treffer de som trenger støtte til livsopphold. Samtidig må det ikke være ordninger som øker lånebelastningen på studentene, sier Lie.

Les også