Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Flere studenter snakker sammen

Allerede som student er det lurt å tenke på hva slags type jobb du ønsker og hvordan du best kvalifiserer deg til den. (Illustrasjonsbilde fra karrieredag på NTNU. Foto: Johan Røed)

Fem steg til drømmejobben

Er målet ditt å finne en jobb du kan gå glad og fornøyd fra hver dag? Allerede som student bør du forberede deg på hvordan du kan komme litt nærmere drømmejobben.

Er du fersk student eller kommet et stykke ut i studiene, så er det ikke så dumt å tenke karriere allerede nå. Kanskje har du sett deg ut jobben du vil ha, kanskje har du allerede en fot innenfor etter en sommerjobb, eller kanskje starter du helt fra scratch. Uansett utgangspunkt, er det en del ting du bør tenke på.

Ansvarlig for Teknas karrieretilbud, Mette Meinert

Mette Meinert er ansvarlig for Teknas karrieretilbud, og har i 15 år hjulpet medlemmer med å finne sin karrierevei. Hun forteller at det er lurt å starte allerede tidlig i studietiden med å tenke over hvor du vil jobbe, og at drømmejobben for deg kan være noe helt annet enn for de du studerer sammen med.

Allikevel er det ifølge Meinert noen kriterier som går igjen for de aller fleste når det kommer til å beskrive en drømmejobb. Det skal være hyggelig å være på jobb, med godt kollegialt samhold. Det bør være en god balanse mellom mestring og utfordringer, og jobben bør gi deg muligheter for utvikling.

Meinert erfarer også at mange nyutdannede i dag setter bedriftens verdier høyt når de skal søke jobb.

– De ønsker å jobbe et sted der bedriftens verdier er de samme som egne verdier. Er du for eksempel opptatt av klima, ønsker du nok at bedriften har samme fokus. For mange er jobben med på å underbygge deres egen identitet.

 Slik skaffer du deg drømmejobben – steg for steg: 

  1. Gjør noe i tillegg til studiene

– Allerede fra du er student, er det lurt å tenke på å bygge kompetanse, gjerne også utenfor standard studieløp. Hvis du ikke har noe mer enn graden din, kan CV-en bli litt tynn sammenlignet med en som har mer å vise til. Klarer du å skaffe deg relevante sommerjobber, er det en stor fordel for jobbmuligheter, sier Meinert.

Ifølge karriererådgiveren skal du tenke på hvordan du kan gjøre deg selv attraktiv som arbeidstaker.

– For eksempel kan et verv i en studentorganisasjon, eller at du fordyper deg i noe annet som ikke er poenggivende på studiet ditt, også gi deg verdifull erfaring og bidra til at din CV skiller seg ut fra mengden.

– Og et lite tips: Hvis du ikke har begynt på masteroppgaven, forsøk å finne en vinkling som næringslivet er opptatt av. Ikke velg en altfor akademisk masteroppgave hvis du tror du vil jobbe i privat sektor. Vær litt kynisk, legger hun til.

Hun anbefaler også å oppdatere LinkedIn underveis i studieløpet.

– I noen bransjer er LinkedIn svært effektivt. Her kan du kjøre på med fagterminologi og sette opp alle trebokstavsforkortelsene. Da kan du dukke opp i søk hos rekrutterer eller potensiell arbeidsgiver.   

  1. Tenk utenfor boksen

– Søk bredt. Finn ut av hva som definerer din drømmejobb, kanskje er det noe helt annet enn de fem mest populære arbeidsplassene, sier hun og utdyper:

– Det finnes mye spennende utenfor de største og mest etterspurte arbeidsplassene, der søknadsbunkene ofte er kjempehøye.

Jobbsøking for studenter

CV, intervju og lønn. Alle våre beste tips, inkludert anbefalt sommerlønn og begynnerlønn etter studiene.

Hun anbefaler også dagens nyutdannede om å se utover privat sektor.

– Ikke glem offentlig sektor! Det skjer så mye her. Kanskje får du mer ansvar og spennende oppgaver, og mer bredde tidligere enn du ville fått i andre sektorer, som kanskje kan være mer spesialisert.

  1. Gjør din research

Du stiller bedre forberedt om du tilegner deg nok kunnskap om arbeidsplassen på forhånd. Derfor anbefaler Meinert at du finner et knippe arbeidsplasser som virker interessante, og at du følger med på hva de driver med.

– Følg med i nyhetsbildet og følg selskapene på sosiale medier. Det er mye spennende som blir annonsert her. Da kan du få innblikk i pågående prosjekter og hvordan det er å jobbe der. Denne innsikten kan du bruke når du søker eller tar kontakt. I sosiale medier kan du også få beskjed om det dukker opp ledige stillinger, sier hun.

  1. Bruk kontaktene dine

– Kjenner du noen som jobber et sted du synes virker interessant? Vær nysgjerrig, still spørsmål om hvordan det er å jobbe der, og hvilken bakgrunn folk som jobber der har, og hvilke prosjekter det jobbes med. La dem få vite at du er interessert.

– Det er veldig viktig å tenke nettverk. Ikke bare det nærmeste og mest naturlige, men også de som er i «sekundærnettverket». Si det som det er: «du, jeg er så interessert i det dere driver med, har du fem minutter til en kaffe og en prat?», oppfordrer Meinert.

Hun mener det også ligger muligheter i det uformelle jobbmarkedet, med en såkalt åpen søknad.

– Gjennom en åpen søknad kan du invitere deg til en fem minutters kaffeprat i et selskap du er spesielt interessert i. Får du komme, er det viktig at du viser interesse og stiller spørsmål fremfor å selge deg selv inn. Det er ikke et jobbintervju, men en måte å bli kjent på. Spør om hvordan det er å jobbe i denne bransjen, og hva de vil trenge av kompetanse fremover.

Mette Meinert forteller at du også bør følge med på LinkedIn hvor dine tidligere medstudenter jobber – kanskje det kan være noe for deg også.

  1. Skriv en god CV og søknad

Når du har funnet ut hvor du ønsker å jobbe, gjenstår det å søke. Du finner en komplett guide på hvordan du skriver den perfekte søknaden her: Hvordan skrive en god søknad. Men raskt oppsummert bør du tenke på dette:

– Svar på stillingsutlysningen. Vis at du har de kriteriene som skal oppfylles. Og husk at du ikke må oppfylle alle krav for å søke.

– Vær grundig når du søker, bruk tid på søknaden og unngå slurvefeil.

– La litt av personligheten din skinne gjennom, men vær likevel formell nok.

– Bruk nøkkelkvalifikasjons-avsnittet i CV-en til å fremheve dine aller viktigste kvalifikasjoner for stillingen.

– Ha troen på deg selv, samtidig som du er ydmyk.

Etter at du har lest gjennom tipsene, anbefaler Meinert at du lager CV og søknad i Teknas CV-veileder, CV-Byggeren. – Send gjerne CV og søknad til karriereteamet i Tekna, [email protected], for veiledning før du sender den til din mulige nye arbeidsgiver, sier hun.

Veien videre fra din første jobb

Hvis du stort sett kan gå hjem fra jobb og tenke at du har hatt en bra dag, da er du sannsynligvis på rett sted, mener Meinert. Hun understreker at det likevel er viktig ikke å ha altfor store forventninger til den første jobben din.

– Det viktigste i din første jobb er at det er et godt miljø for læring og utvikling. Snakk med lederen din og forsøk å få til at noen av oppgavene du får bringer deg videre i ønsket retning.

I begynnelsen av karrieren er det vanlig å skifte jobb relativt ofte, forteller karriereveilederen.

– Er du i din første jobb, er det ikke rart om du bytter etter to år. Bare husk at det kan være fint å være et sted lenge nok til at du kan vise til noen resultater og nye ferdigheter når du skal søke deg videre.

Utover det er det mange fordeler ved å prøve forskjellige jobber, mener Meinert. Det kan både hjelpe deg til å finne riktig retning og gi deg bred erfaring.

– Det er også ved jobbytte du normalt gjør de største lønnshoppene, påpeker hun.

Medlemsfordeler for studenter

To inkluderte forsikringer, sosiale arrangementer, hjelp med husleie- og jobbkontrakter og mange avtaler du kan spare mye penger på.